Кућа Добрих Вести

Login

Још једно подсећање на Николу Теслу

Оцените овај чланак
(7 гласова)

teslaaaaaБЕОГРАД - На данашњи дан се навршава 71 година од смрти Николе Тесле (1856-1943), једног од највећих научника 20. века, чије дело и име, живи и данас.

Никола Тесла умро је у у Њујорку, на Божић, 7. јануара 1943, када је, у соби хотела „Њујоркер“ где је живео као самац, пронађено његово тело. У неки други свет отишао је у својој 87. години, сиромашан и заборављен, али ће његово име и научна достигнућа обележити не само овај, већ сасвим сигурно и наредне векове. 

Урна с Теслиним пепелом похрањена је најпре на гробљу у Њујорку, а пренета је у Београд 1951. године и отад се чува у Музеју Николе Тесле у Крунској улици у Београду.

Најзначајнији Теслини проналасци су полифазни систем, обртно магнетно поље, асинхрони мотор, синхрони мотор и Теслин трансформатор. Такође, открио је један од начина за генерисање високофреквентне струје, дао је значајан допринос у преносу и модулацији радио-сигнала, а остали су запажени и његови радови у области рендгенских зрака.

Његов систем наизменичних струја је омогућио знатно лакши и ефикаснији пренос електричне енергије на даљину. Био је кључни човек на изградњи прве хидроцентрале на Нијагариним водопадима.
Теслина научна фондација из Филаделфије одржаће 11. јануара велику меморијалну конференцију на којој ће учествовати амерички научници, професори и обожаваоци српског генија, а главна тема биће "Увођење Николе Тесле у наставни план и програм САД и других држава света".

Више о конференцији погледајте ОВДЕ, а како је обележавање овог датума протекло претходне године, можете прочитати у тексту "Да ли можете замислити свет без Теслиног дела".

 Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 08 јануар 2014 01:20
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија