Кућа Добрих Вести

Login

На Теслин рођендан уручене награде Тесла глобал форума

Оцените овај чланак
(8 гласова)

Нови Сад- На рођендан Николе Тесле, 10. јула 2015. године, у матици српској у Новом Саду уручене су овогодишње награде Тесла глобал форума, које су везане за име и рад највећег српског научника. Бела голубица и Тесла силвер коин (Tesla silver coin) су признања која се традиционално додељују за достигнућа у науци, уметности, култури, новинарству, предузетништву...

dobitnici

Добитници награда Тесла глобал форума

Белу голубицу су ове године добили: књижевник Владимир Пиштало, аутор књиге Тесла, портрет међу маскама, Николај Петрович Бурљајев, руски глумац, редитељ и оснивач Фестивала Златни витез, бивши министар културе Шпаније Цезар Антонио Молина, оснивач Института Сервантес, професор, новинар,писац и песник, професор Милан Вукобрат, директор Електротехничке школе у Новом Саду чији учесници освјају бројне награде на такмичењима, хрватска књижевница, блогерка и новинарка Ведрана Рудан, Михаил Михљајев, научник из Истраживачког центра Гаспрома, Кенет Корум, један од десеторо водећих америчких научника, велики познавалац Теслиног рада који је иначе поновио неке његове експерименте, проф др Бранко Ковачевић, за постигнуте резултате у науци, др Милош Станковић, који је пронашао уређај за решавање проблема везаних за амброзију, као и Роб Давидсон.

Cezar Antonio Molina

Цезар Антонио Молина, оснивач института Сервантес

kenet korum

Кенет Корум, амерички научник

Pistalo

књижевник Владимир Пиштало

ambrozija

др Милош Станковић, проналазач решења за проблеме са амброзијом

Добитници награде Тесла силвер коин су Тесла форум Аустралија из Перта, Никола Тепавац, отац Ромило Кнежевић, Милош Цвјетићанин са групом сарадника, музичка група Ликоси, Никола Гацић, Михаило Китановић и Вишња Ђуровић.

Награде је уручио Горан Марић, директор Тесла глобал форума.

Захваљујући на признању, Николај Бурљајев је истакао своје четири сличности са Теслом- име, словенско порекло, заједничку мајку Русију, као и исповедање истих идеја, односно критику западњачке цивилизације и потрошачког друштва.
Наглашавајући да је Тесла последњи ренесансни научник, др Ковачевић је истакао да је у његово време наука била ствар идеологије, а данас је постала посао. Тесла је посебан феномен у области тихничко-технолошких наука, који је показао колико је важна идеја, рекао је др Ковачевић. Велики српски и светски научник је сматрао да је наука опште добро, да би требало да буде од користи свим људима и да је бесплатна.

Овогодишњи добитници стипендија Тесла глобал форума су Данијела Тесла, најмлађи потомак породице Тесла и Јован Марков, који је управо постао студент физике, успешни учесник бројних научно-популарних фестивала, полазник семинара физике у Петници и, иначе, стални сарадник Куће добрих вести.


Последњи пут измењено субота, 11 јул 2015 17:06
Негослава Станојевић

Негослава Станојевић, дипломирани економиста, новинарством се бави од 1983. године. Најдужи део радног века провела је пратећи бурна дешавања у нишкој и српској привреди, нажалост више везана за њено уништавање, радничке штрајкове и, коначно, њено свођење на ово што имамо данас.
Доживела је, тако, да јој се предмет рада готово укине. И решење за сврабеж прстију навиклих на свакодневно писање нашла је у вођењу два своја блога.

Онда је открила ,,Кућу добрих вести", медиј чију мисију види као онај зрачак из тунела који новинарству може да врати пољуљани углед, а читаоцима изгубљени оптимизам. Највише воли да пише приче о неким успешним, вредним, паметним и предузимљивим људима, који нас уверавају да није све тако црно и да има наде...

Аутор је збирке приповедака на заплањском дијалекту- "Јоште чекам тај реч да ми рекне".

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија