Кућа Добрих Вести

Login

Предавање „Како су кваркови стигли у Србију?“

Оцените овај чланак
(4 гласова)

dzekzenaБЕОГРАД - Добитница ERC гранта, др Магдалена Ђорђевић, која је претходних дана изазвала огромну пажњу јавности својим великим успехом, одржаће научнопопуларно предавање „Како су кваркови стигли у Србију?“.


Предавање отворено за све заинтересоване организује Центар за промоцију науке у Установи културе Пароброд, у уторак, 20. децембра, у 15 часова.


Добитница ERC гранта, др Магдалена Ђорђевић, која је претходних дана изазвала огромну пажњу јавности својим великим успехом, одржаће научнопопуларно предавање „Како су кваркови стигли у Србију?“ Магдалена Ђорђевић са Института за физику у Београду начинила је историјски успех и освојила престижни европски грант у вредности од 1.356.000 евра за истраживања кварк-глуонске плазме, а на предавању у Пароброду ће посетиоцима приближити тему свог значајног истраживања.


Какво је ново стање материје


Са својим тимом, др Ђорђевић проучава ново стање материје – кварк-глуонску плазму, чије је постојање доказано тек пре десетак година у експериментима на акцелератору у Брукхејвену у САД и Великом сударачу хадрона у ЦЕРН-у код Женеве.


Ово је други грант Европског истраживачког савета (ERC) који стиже у Србију. ЕРЦ грантови су доступни српским истраживачима, јер је Србија чланица европског оквирног програма за финансирање науке – Хоризонт 2020.


Докторка Ђорђевић је дипломирала на Физичком факултету у Београду. Након тога, докторирала је на Колумбија Универзитету у Њујорку, а своја истраживања у области нуклеарне физике наставила је у Охају. Међутим, упркос бројним признањима и успешној каријери у Америци, одазвала се на позив Института за физику, и пре шест година вратила у Србију.


Улаз на ЦПН предавање је бесплатан.

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 


Последњи пут измењено петак, 16 децембар 2016 12:41
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија