Кућа Добрих Вести

Login

Туркиш Ерлајнз - најбоља европска авиокомпанија

Оцените овај чланак
(7 гласова)

turksisssТуркиш Ерлајнз (THY) је успела буде најбоља европска авиокомпанија током шест година највише на основу услуга које је пружала путницима, оценио је Мехмет Алагоз, генерални директор представништва THY у Србији.

 

 

„У веку у коме живимо, у коме сви производи наликују један другом, од посебног је значаја квалитетна услуга, јер управо она може донети тржишну предност и изградити препознатљив и успешан бренд“, приметио је Алагоз, током предавања студентима Високе туристичке школе у Београду.


Директор Алагоз је изнео да THY послује у Србији 10 година. Компанија има два лета дневно између Истанбула и Београда, јутарњи и вечерњи. „Ово нашим путницима омогућава веома добру прилику да кад долазе јутарњим летом у Београд имају читав дан за посету Београду. Уколико је реч о пословним људима, на располагању имaју довољно времена за састанке, до повратка увече,“ изнео је Алагоз.


„Наши повратни летови, у 20:30 часова, омогућавају угодан наставак пута, нарочито вечерњим летовима смо добро повезани са другим деловима света, само сат до сат и по преседања у Истанбулу, на путу према дестинацијама на Далеком Истоку и Блиском Истоку. То представља предност јер путник може да допутује на одредиште следеће јутро и почне активности без губитка времена,“ објаснио је генерални директор.


THY лети у највећи број земаља у свету


Катарина Топличић, представник за маркетинг THY у Србији, изнела је да је ова авиокомпанија прва у свету према броју земаља у које лети, 120. THY има 296 одредишта, од којих су 247 међународна и 49 у Турској.


По броју дестинација се THY налази на првом месту у Европи, са 111 одредишта, и на трећем у свету. Ова Компанија, такође, има највише одредишта у Африци, 51.


После 12 нових дестинација у 2016., за ову годину је планирано додатних више од 15 одредишта. То су Пукет (Тајланд), Самара (Русија), Харков (Украјина), Касел (Немачка), Мексико Сити (Мексико), Нант (Француска) и други.


Током 2016. услуге THY користило је 62,7 милиона путника, док су предвиђања за ову годину читавих 69 милиона. Прошле године је превезено 35,4 милиона страних путника, а процена за 2017. је да ће их бити 37 милиона.


Са просечном старошћу авиона од 6,8 година, THY спада у ред најмлађих у свету. У својој флоти поседују 337 авиона.


У саставу THY послује и Анадолуџет, нискобуџетна авио компанија са седиштем у Анкари која летове обавља на 44 дестинације широм Турске.

 

 

Овај подбренд THY, је током 2016. године превезао 12 милиона путника.


Туркиш Карго (TC) са 876.000 тона превезене робе у 2016. години и предвиђањима од 920.000 тона за 2017., као и приходима од близу милијарду долара на годишњем нивоу, највећи је превозник терета у укупном увозу и извозу у Турској. TC користи мрежу летова и флоту своје матичне компаније.


TC послује у Србији последње три године. Широкотрупни авиони типа Аирбус А330 једном недељно лете између Истанбула и Београда, односно Ниша. Ова линија омогућава српским компанијама да лакше планирају пословање и повезивање са тржиштима Азије, Африке, Блиског истока, Сједињених Америчких Држава, Канаде и других земаља.


Истанбулски највећи аеродром Ататурк, такође и домицилна лука THY, је највише у свету увећала путника током 2016. и достигла 41,1 милион. Још колико 2002., промет путника на том аеродрому је био 11.4 милиона. THY је највећи корисник Ататурка.

                                  alagoz

 

Услуге као део бренда


Како би путовање учинила удобнијим, THY је своје стандардне услуге проширила понудом „Планет“ која путницима омогућава током лета гледање преко 300 филмова, 400 серија и документарних филмова, слушање близу 800 албума различиитих музичких група. За најмлађе је предвиђен богат избор видео игрица.


Директор Алагоз је казао како је један од успеха THY понуда локалне хране. „Понекад сервирамо међународна јела, али THY сервира локална јела по чему смо посебни,“ навео је он.


„Са задовољством могу да кажем да наша јела сличе српском укусу, неки производи које сервирамо већ се стандардно користе у Србији. Једина смо авиокомпанија која путницима служи ђеврек, кајмак, ајвар. Посебни смо јер за доручак сервирамо бурек,“ рекао је директор.


На аеродрому Ататурк у Истанбулу, услуге салонског простора могу користити путници бизнис класе, власници M&S Elite картице са једним гостом и власници M&S картице плус са члановима породице, као и власници Star Alliance златне картице. Овај салон, који има библиотеку, билијар салу, купатила са тушевима, салу за масажу, услуге пеглања... се простире на 5.900 метарта квадратних (м2) и има 1.000 седећих места.


У салону се служи, поред националних кухиња земаља широм света, и низ турских специјалитета, а могуће је пробати и нека од скоро заборављених јела. Како би путници имали пун гастрономски доживљај, слаткиши стижу и из чувене бечке пекаре-посластичарнице Демел, са традицијом која датира из 1786. године.


За путнике у транзиту, на аеродрому у Истанбулу, THY обезбеђује и туристичке туре у пратњи водича који ће у зависности од времене између два лета показати путницима знаменитости мегалополиса на два континента, Европе и Азије. Компанија нуди и могућност бесплатног превоза пртаљага на релацији аеродром Ататурк - трг Таксим, једним од главних у Истанбулу.


Награде као доказ квалитета


THY је добитник признања најбоља европска авиокомпанија, већ шесту годину за редом и „Најбоља авиокомпанија на југу Европе,“ осму годину узастопно, у анкети лондонске авионске консултантске компаније Скајтрекс. Такође, THY нуди најбољу услугу кетеринга у бизнис класи, награда која јој за 2016. додељена на манифестацији Sky Trax World Airline Awards. На истој манифестацији је THY добила признање за најбољи светски салонски простор у бизнис класи. Све награде су добијене на основу гласова милиона путника, што им, према мишљењу Мехмета Алагоза, даје посебну димензију.


У марту 2016., на церемонији доделе награда веб портала Air Transport News, одржаној у Резиденцији Моцарт у Салцбургу, THY је добила награде у три категорије: за најбољег авио превозника, најбољи карго у авио саобраћају (TC) и најбоља техничка подршка (Turkish Technic, TT).
„Почаствован сам овом наградом јер је стигла од жирија састављеног од угледних стручњака у авио индустрији“ истакао је Ахмет Караман, извршни директор TT, током доделе награда.


„TC, као подбренд компаније THY, постао је најбрже растући играч на тржишту авио карго услуга, са просечним годишњим растом од 18 одсто. Ова компанија има најразвијенију мрежу и превози терет у највећи број дестинација на свету. Једна од најновијих институција је изградња новог карго терминала на аеродрому Ататурк у Истанбулу који ће имати 150.000 м2 простора за своје услуге.“ истакао је Темел Котил, извршни директор THY.

                                   turkiserlajnst
Прошлост и будућност


Компанија THY је основана 1933. са флотом од пет авиона. Сада је чланица групације Стар Алајенс и представља авиокомпанију са четири звездице.
Приход компаније је у 2015. изнео 10,52 милијарде долара. Оперативна добит је достигла две милијарде долара, а профит преко милијарду. Вредност имовине је премашила 16 милијарди долара, а вишак активе 4,8 милијарде. Број запослених је био преко 22.000.


У THY, истичу како желе да од Истанбула направе глобално авио чвориште. У плану су и наставак ширења мреже, повећање удела на тржишту у свим регионима и даљи допринос развоју Турске увећањем профита компаније.
Из THY истичу како ће проширењем мреже авионских линија и флоте, бити у могућности да обезбеде ближи приступ пословних партнера у многим главним комерцијалним чвориштима, превасходно у Азији и обе Америке, Биће повећан, такође, капацитет испоруке терета на већи број дестинација.
THY има амбициозне планове за будућност „ У 2023. би ова авиокомпанија превезла 120 милиона путника са флотом од 450 авиона,“ поручио је извршни директор Котил.

 

Аутор текста: Борислав Коркоделовић

Коаутор текста: Владимир Павковић

 

Извор: Кућа добрих вести




Последњи пут измењено уторак, 28 март 2017 22:56

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија