Кућа Добрих Вести

Login

Представљен пројекат „Bee Connected“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

foodfortomorwoБЕОГРАД - У Шведској амбасади вечерас је представљен пројекат „Bee Connected“ u okviru inicijative „Hrana sutrašnjice“ Švedskog instituta.

 

Настао под покровитељством Шведског института и иницијативе „Food For Tomorrow“, која се бави умрежавањем организација, компанија и појединаца заинтересованих за одрживост система хране на различитим нивоима, рођена је идеја а затим и пројекат „Bee Connected“, са циљем укључивања и информисања шире јавности, о проблемима са којима се глобално и локално суочавају пчеле и други инсекти опрашивачи.

 

Штитећи пчеле штитимо локални биодиверзитет, своју животну средину али и наше здравље које зависи од приступа разноврсној исхрани, свежем воћу и поврћу, за чији развој су пчеле неопходне како би се формирао плод. Од 100 највише употребљаваних биљака у људској исхрани пчеле опрашују њих 70. Дакле, две трећине главнице наше исхране зависи од пчела.

 

Пројекат су заједно осмислили и спроводе под покровитељством Шведског института и Шведске амбасаде у Београду: „Нова Искра”, еколошка организација “Еконаут” и компанија “Happy Honey“ која производи иновативне слаткише на бази меда.

 

Зашто је реализован овај пројекат

 

Ми, као људска врста, својим смо деловањем, неконтролисаним коришћењем и загађењем ресурса као што су земља, ваздух и вода, значајно угрозили опстанак многих врста, па тако и пчела. Поред тога што смо им ограничили изворе хране монокултурном пољопривредом, биљке које гајимо у већини случајева садрже високе количине пестицида које пчелама штете.

 

Пошто се пчеле хране првенствено нектаром и поленом цвећа, њихов опстанак у великој мери зависи од доступности ових извора хране у њиховом окружењу. Да би пчеле вршиле своју улогу у природи и опстале као врста, потребно је да имају балансирану и разноврсну храну кроз разне врсте пољопривредних, украсних и дивљих цветних врста. Ако знамо како да заштитимо и развијемо цветне површине са врстама атрактивним за пчеле, тако да имају довољну количину нектара и полена, у областима као што су пољопривредне површине, приватни и јавни вртови, ивице путева, индустријске и комерцијалне зоне…, значајно побољшавамо животне услове пчела и других опрашивача.

 

Управо један од таквих практичних примера цветних, урбаних простора пријатних и за људе и за пчеле, у самом центру града, је наша башта и “Зелена лабораторија” коју су крајем 2015. оформили у Новој Искри. Овај урбани врт, мада се налази у најпрометнијем делу града са великим саобраћајним и звучним загађењем, негује већ три године преко 60 различитих врста биљака од којих су многе медоносне, привлаче и хране различите инсекте из наше околине и практично демонстрира да је могуће природу повезати са градском средином.

 

Како је организован овај пројекат

 

За почетак, у другој половини 2018., „Bee Connected" се јавности представља кампањом о важности пчела за систем производње хране, биодиверзитет и очување животне средине. У оквиру пројекта се објављује „Bee Connected“, кратак али информативан дигитални приручник, који поред тога што указује на проблеме са којима се суочава глобална и локална популација пчела данас, нуди и конкретна решења која свако од нас може да примени како би у својој околини направио простор за пчеле и друге инсекте. Пошто је недостатак хране за пчеле један од главних узрока опадања њиховог броја, овај приручник који ће бити јавно доступан преко странице беецоннецтед.орг, од новембра 2018. садржаће списак од 100 цветних биљака /дрвеће, жбуње, трајнице, сезонске биљке/ са високим процентом полена и нектара које је лако узгајати у нашој клими.

 

Шта је следећи корак

 

Следећи корак у овом пројекту који је планиран за 2019. је оснивање локалног (Београд и околина) социјалног предузећа које се бави услужним урбаним пчеларством, изнајмљивањем и одржавањем кошница за друштвено одговорне компаније, појединце или друге субјекте који имају жељу и потребне предуслове да на свом простору направе пчелињак уз стручну помоћ и одржавање од стране „BeeConnected“ тима. Овај модел пчеларстава је препознат у многим развијеним урбаним срединама као добар начин обогаћивања локланог биодиверзитета, али и друштвено одговорна кампања која привлачи пажњу јавности и сензибилише је за проблеме животне средине. Током сезоне 2019. планирано је да се у оквиру пројекта обуче незапослене особе да кроз практичан рад са искусним пчеларом као ментором и сами постану пчелари.

 

Пројекат ће у 2019. поред заснивања пчелињака на територији Београда и околине подразумевати и ширу, интегрисану медијску кампању за подизање свести о важности пчела, очувању биодиверзитета и животне средине.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 25 октобар 2018 20:54

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија