Кућа Добрих Вести

Login

Грађани и компаније се све више укључују у филантропију у Србији

Оцените овај чланак
(3 гласова)

tragdobroteТраг фондација и ове године, 12. годину заредом, додељује ВИРТУС награду за филантропију у Србији, за коју до 19. фебруара могу да се кандидују компаније и појединци. Како истиче Марија Митровић, директорка за филантропију и партнерства Траг фондације, ствари су се у овој области у протеклих 12 година промениле и све је више дародаваца међу грађанима и компанија.

 

Шта наше грађане мотивише да помогну другима?

 

Код нас, грађани најчешће помажу деци, људима са здравственим проблемима, сиромашнима. Може се рећи да су им давања мотивисана емоцијама и углавном су једнократног карактера, као неки вид хуманитарне помоћи. Међутим, напредак је видљив. Данас су појединци најактивнији дародавци, учествују у великом броју иницијатива, а међу њима има и великих донатора, који издвајају значајне суме новца. Охрабрује и то што велики број људи млађих од 30 година има изражену потребу да се укључе и буду солидарни са појединцима и рањивим групама у друштву.

 

Можете ли да наведите неки пример индивидуалне филантропије?

 

То је сада већ свима добро познато име Милорада Јурковића из Беочина, који прави и бесплатно дели породицама столице за бебе по којима је широј јавности постао познат као Столар Миле. Али ту су и многи други који су много учинили за друге људе и заједнице. Драго нам је што се чује за ове људе јер је сврха ВИРТУС награде управо да препозна и јавно истакне компаније и појединачне дародавце који стратешки и дугорочно подржавају развој заједница и тако дају најбољи пример другима.

 

Како се компаније данас односе према филанторпији?

 

Пре свега, желим да истакнем да су се у односу на време када је награда покренута ствари промениле. Корпоративна филантропија је углавном раније била заступљена међу великим, страним компанијама у Србији,а данас филантропске иницијативе покрећу и домаће компаније и све више малих и средњих предузећа. Филантропија је сегмент друштвено одговорног пословања који представља подршку компаније некој непрофитној организацији или институцији културе, социјалне или здравствене заштите у новцу, производима, услугама, времену и знању запослених.

 

Које су препреке које отежавају развој филантропије?

 

Оно са чиме се и грађани и комапније суочавају јесте питање новца, односно буџета за филантропске пројекте у случају компанија, транспарентност и веродостојност покретача акција и подршке медија. Грађани често немају лако доступне информације о томе како могу да помогну, а медији ретко прате извођење хуманитарних акција од почетка до краја. Активност давања би требало да буде тако организована да што више људи може лако да јој приступи, као што то показује пример донирања путем СМС порука.

 

virutsfotota                                                                  

 

Траг фондација се активно залаже за решавање неких од ових питања промоцијом филантропије, информисањем и укључивањем компанија и грађана у филантропске иницијативе, изградњом поверења и залагањем за унапређење закона и увођење пореских олакшица за донаторе, једноставније пореске процедуре и бољи систем прикупљања података о донација.

                        

Ко може да учествује на конкурсу за ВИРТУС награду, а ко може да номинује кандидате?

 

Сви заинтересовани грађани и грађанке, непрофитне организације, медији, ПР агенције, маркетиншке агенције, као и саме компаније и предузећа могу да номинују своје кандидате. Кандидати могу бити домаће и стране корпорације односно њихови огранци који послују код нас, приватна мала и средња предузећа, јавна и државна предузећа, медијске куће, корпоративни фондови и фондације као и појединачни дародавци. Награда ће се додељивати за активности предузете током 2018. године.

 

 

Пријава за овогодишњи конкурс "Да добро не остане скривено" почела је 21. јануара и трајаће све до сутра, 19. фебруара 2019. године, до поноћи.

 

Више информација о пријави и самој награди можете пронаћи на следећем линку: www.tragfondacija.org/virtus.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 18 фебруар 2019 23:25

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија