Кућа Добрих Вести

Login

Еко курири – хуманисти на бициклима

Оцените овај чланак
(1 Глас)

iserbiadejanvrbaskiooooooКлуб љубитеља бициклизма „Еко курир“ у Новом Саду постоји још од 2013. године. За оне који се још нису срели са њима, у питању је група младих ентузијаста и људи зеленог срца, који свој посао обављају на два точка, савесно и брзо. Захваљујући њима, можете да испуните све свакодневне обавезе, тако што ће ови људи то урадити за вас.

 

Идеја је дошла директно из Холандије од тамошњих курира на бициклу. Циљ је био да се Новом Саду врати онај епитет зеленог града који је имао још пре двадесет година. Ево шта је о акцијама „Еко курира“ говорио један од оснивача Дејан Влашки.

 

Које су главне делатности „Еко курира“?

 

Од самог почетка нам је жеља била да створимо курирску службу која би била од користи људима, како правним лицима, тако и обичним грађанима. Акценат је био на очувању животне околине, односно послу без издувних аутомобилских гасова или било каквих других врста загађења.

 

Бицикли су идеални за тај посао. Пролазе свуда, лако могу да се паркирају, а уштеда времена за извршење одређене обавезе за клијента је сведена на минимум.

 

Која су задужења једног „Еко курира“?

 

Ситуације су веома разноврсне. Од помоћи људима који су стари, хендикепирани, са неким повредама или мамама са бебама, па до ситуација где нешто треба да се обави веома брзо. Радимо и за правна лица, и тиме им доста штедимо личног времена које им је неопходно за посао. Са нама су продуктивнији.

 

Осталим грађанима преносимо пакете, шаљемо поклоне, подижемо резлтате докторских налаза или идемо у набавку намирница. Такође, чекамо у редовима, превозимо љубимце, цвеће или ручак од баке за породицу.

 

Дијапазон наших услуга је веома широк. Захваљујући томе што наша курирска служба ради током целе године и у свим временским условима, наши клијенти су веома задовољни и цене наш посао. До сада смо стекли велико поверење људи са којима сарађујемо. Квалитет и добро одрађен посао је наш приоритет.

 

Са чиме се све сусреће курир на бициклу?

 

Наши „Еко курири“ се сусрећу са свим неповољностима временских услова, али то су људи који првенствено воле да возе бајс. Тиме дају пример и осталима да бицикл заиста може да се вози у току целе године. Још једна позитивна ствар здравог живота и бенефит бициклизма је припремање организма на јачање имуног система.

 

Вожња бицикла генерално јача мишиће кичменог стуба и тако отклања болове у доњем делу леђа, побољшава цирклулацију и рад срца. Ми у „Еко куриру“ ретко будемо болесни. Тело се исцрпљује у свим условима и тиме јача.

 

Наравно да се дешавају и повреде, срећом, не тако често. Неке од повреда су болови у коленима, али се највише повреда дешава непажњом возача моторних возила, па овом приликом апелујем да мало више обрате пажњу на друге учеснике у саобраћају.

 

Чланови „Еко курира“ се баве и хуманитарним радом. Шта сте све радили на том пољу делатности?

 

За ових шест година, колико постоји „Еко курир", одрадили смо доста хуманитарних и еколошких пројеката. Највише смо поносни на три. То су Зелени осмех, где смо озеленили вртић „Рода" у Ветернику са 20 садница.

 

Затим, постављање пепељарица дуж обале Дунава и на Штранду, како би се смањио број опушака. Захваљујучи том пројекту смо смањили број опушака у песку и на трави за 100.000, што је огроман број. Пројекат Бици оаза, на Сунчаном кеју је одмор за све који возе бицикле и место за евентуалне поправке и предах.

 

Сваки овај пројекат је био у сарадњи са неком већом организацијом расположеном за еколошке акције. Доста организација нам излази у сусрет и људи су генерално расположени да донирају новац од којег купујемо потребна средства за очување околине.

 

За озелењавање вртића и школа купујемо хумус и саднице, едукујемо децу зашто је неопходно садити дрвеће и учимо их какав однос треба да имају према природи и бициклизму. У свакој акцији нам се придружи око 60-70 људи који сазнају на овај или онај начин шта радимо и радо желе да помогну.

 

Како видиш напредак „Еко курира“ у будућности?

 

Жеља нам је да „Еко курир“ постане навика људи, за све што неко може да помисли да уради. Поверење смо стекли претходних година од наших клијената и они знају да смо ту за њих. Захваљујемо се свима њима што унапређују наш квалитет услуга, јер нам је квалитет на првом месту.

 

Сматрам да је будућност „Еко курира“ тек почела и искрено верујем да нас очекује зелена будућност.

 

Позивам све људе великог еко срца да нам се придруже у свим активностима које радимо, како би Нови Сад постао још зеленији град. Такође се надам и сарадњи са другим организацијама како би се све подигло на виши ниво.

 

И за крај, сматрам да све организације еколошког и хуманитарног типа, као и наша, заслужују већи медијски простор. Битно је да људи чују за нас и акције овог типа, како би се сви активније укључили у помоћ околини или било коме, коме је та помоћ неопходна. Наше мало је огромно за заједничку будућност.

 

Извор: iSerbia.rs


Последњи пут измењено четвртак, 14 март 2019 14:23

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија