Кућа Добрих Вести

Login

Обнова манастира Жича

Оцените овај чланак
(3 гласова)

manastirzicaИмајући у виду свеукупан значај Манастира Жича за нашу националну историју, Министарство културе и информисања Републике Србије у јубиларној години обележавања осам векова аутокефалности Српске цркве, подржало је пројекат обнове овог значајног споменика културе.

 

"Манастир Жича, задужбина краља Стефана Првовенчаног и прва српска архиепископија, место крунисања српских владара, својим значајем превазилази своју епоху и даје печат српској култури и историји," истакао је министар културе Владан Вукосављевић, на прес конференцији приликом недавне посете Манастиру Жича.

 

Он је истакао да се у овом Манастиру вековима негује и чува српска духовност, сагласје између средњевековне српске државе и цркве која је дуго имала само узлазну линију.

 

Подсећајући да је архимандрит Сава (Сава Немањић) далеке 1219. године мудром политиком и дипломатијом успео од цариградског патријарха и ромејског цара да издејствује аутокефалност српске цркве и да је за место прве српске епи скопије изабрао управо манастир Жичу.

                                         manstirz

Вукосављевић је истакао да је Министарство културе и информисања у току 2018 и 2019. подржало обнову Српске царске Лавре Манастира Жича, санацију оштећења самог здања Манастира, затим конзервацију и рестаурацију живописа цркве Светог Спаса у Манастиру Жича, као и објављивање публикације Радише Жикића " Конзерваторско-рестаураторски радови на фрескама у Спасовој цркви манастира Жича". Он је најавио да ће из штампе ускоро изаћи и публикација др Светлане Пејић "800 година аутокефалности".

 

Проф др Мирко Ковачевић детаљно је говорио о истраживачким радовима на обнови и рестаурацији оштећених делова овог изузетног црквеног и и историјског здања од посебног значаја.

 

"Манастир Жича,сакрално здање са вишевековним културним слојевима изискује континуирану бригу стручњака, мултидисциплинарни приступ у заштити и веома деликатне и промишљене методе у санацији и презентацији. На примеру Жиче, у години јубилеја, Осам векова аутокефалности Српске православне цркве, остварена је одлична сарадња Манастира Жича, као носиоца пројекта, Министарства културе и Републичког завода за заштиту споменика културе, истакао је Војин Николић, саветник у Републицком заводу.

 

                                   manastirministar

Монахиња Нектарија из манастира Жича изразила је велико задовољство због реализације значајног пројекта обнове Манастира и посебно се захвалила стручњацима Републичког завода и министру културе на изванредној сарадњи.

 

Од 2016 до 2019. те за реализацију више пројеката на санацији, рестаурацији и конзерваторским радовима у Манастиру Жича, Министарство културе и информисања издвојило је 36.705.732 дибара.

 

Аутор: Зорица Марковић

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 02 октобар 2019 15:13

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија