Кућа Добрих Вести

Login

У Банату постављена гнезда за орлове крсташе

Оцените овај чланак
(1 Глас)

gnezda2333333Друштво за заштиту и проучавање птица Србије започело је постављање вештачких гнезда за орлове крсташе у северном Банату.

 

У петак 21. и суботу 22. фебруара у околини Новог Кнежевца на четири локације на висока стара стабла тополе и храста постављене су металне платформе.

 

"Нама заштитарима природе огроман је изазов наћи довољно велико стабло на локацији где нема честих узнемиравања од стране људи. Северни Банат последњих 20 година толико је обешумљен да је сада свако велико дрво подједнако ретко и угрожено као и орлови", рекла је Мирјана Ранков, координаторка међународног пројекта за заштиту орлова крсташа "PanonEagle” у Друштву за за заштиту и проучавање птица Србије.

 

Орловима су нова гнезда понуђена у близини Специјалног резервата природе "Пашњаци велике дропље" који настањује једини гнездећи пар орлова крсташа у Србији, Бора и Ержика. Ове импозантне птице праве масивна гнезда чији пречник често прелази 1,5 метар, па им је за смештај потребно старо, велико и безбедно стабло, каквих је у природи све мање.

 

"Постављање платформи за гнежђење крсташа једна је од ургентних мера које спроводимо како би се омогућили услови за опоравак и повећавање популације", каже Милан Ружић, извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

 

Ружић додаје да је програм чувања гнезда Боре и Ержике који је ово друштво спровело у протекле три године дао је изванредне резултате.

 

"У том периоду из гнезда је излетело пет младунаца. Настављамо да чувамо познато гнездо, али и да радимо на побољшању станишних услова за младе орлове који се повремено срећу у северном Банату. Жеља нам је да младе птице сачувамо и задржимо у Србији", каже Ружић.

 

Програм очувања орла крсташа, птице са националног грба, препознат је као успешан и подржан је од стране Европске Уније кроз пројекат "PannonEagle”, кроз кампању "Лавовски за орлове" компаније Kарлсберг и пројекат "Очување последњих крсташа у Србији", који финансира “BirdLife International”.

 

Извор: 021.rs


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија