Кућа Добрих Вести

Login

Почиње Месец ромског женског активизма

Оцените овај чланак
(1 Глас)

romskiaktivizamУ оквиру традиционалне акције Месец ромског женског активизма, 8.марта 2020.године на Међународни дан жена, Ромска женска мрежа започиње кампању Рана удаја није део ромске културе – Упознај не суди!

 

Циљ кампање је скретање пажње на стереотипе и предрасуде, који су чест узрок дискриминације Рома и Ромкиња. У средишту овогодишње кампање, која траје до 8.априла Међународног дана Рома и Ромкиња, је борба против стереотипа да су рани бракови ромска традиција.

 

Уочи кампање, 6. и 7.марта у Београду одржана је дводневна обука за јачање капацитета чланица и активисткиња Ромске женске мреже (РЖМ), која има за циљ да учесницама помогне у усавршавању постојећих и стицању нових знања из области јавног наступа, коришћења друштвених мрежа и припреме медијских објава у сврху промовисања активности које реализују. Обуку је организовало удружење “Тернипе”, уз подршку пројекта Немачке развојне сарадње “Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији”, који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

                                 trenintcentar

“Предрасуде и стереотипи значајно утичу на дискриминацију Рома и Ромкиња. Поводом нестанка девојчице Монике, као и у сличним ситуацијама пре тога, у коментарима грађана и медијским написима појавила су се многобројна тумачења да су рани бракови ромска традиција. Такви ставови могу значајно да утичу на брзину реакције и адекватну заштиту Ромкиња, као и на њихов положај у друштву,” каже Радмила Нешић, председница удружења “Тернипе”, које као чланица РЖМ тренутно координира радом мреже. “Појава раних бракова постоји у неким Ромским заједницама, али не због традиције или културе, већ због недоступности школовања или немогућности да се запосле, и других социјалних и економских околности у којима живе Роми и Ромкиње,” закључује Нешић.

 

Кампања поводом месеца ромског женског активизма подразумева низ активности и манифестација широм Србије. Обзиром да је једно од средстава борбе против предрасуда, стереотипа и дискриминације приказивање позитивних примера, фокус активности у оквиру кампање биће приказивање успешних примера. У медијима и на друштвеним мрежама, на округлим столовима и радионицама, као и у току уличних акција, пројекција филмова и других активности, представиће се лидерке и активиткиње РЖМ, као и многе друге жене и девојке Ромкиње, које представљају позитивне примере и руше предрасуде - завршиле су школу, нису се рано удале, студирају, раде…

                                     romkinjeeeee

“О Ромима постоје многе предрасуде и стереотипи. То није претпоставка или утисак. То потврђују и подаци. У истраживању Дискриминација на тржишту рада, спроведеном током 2019.године, више од 70% запослених изјаснило се да су сагласни или делимично сагласни са реченицом:“Роми не воле да раде”. Овакав став присутан је чак и код оних испитаника који осуђују дискриминацију. Зато је веома важно да помогнемо људима да освесте да су стереотипи и предрасуде веома чест повод за дискриминацију. Због тога је порука кампање коју спроводимо: “Упознај, не суди!”,” објашњава Петар Антић, из ГИЗ-а.

 

Антић истиче и да дискириминација којој су изложене Ромкиње веома често има више основа: “Резултати истраживања Однос грађана и грађанки према дискриминацији у Србији из 2019. године, показали су да две трећине грађана (69%) сматра да у Србији у значајној мери постоји дискриминација, а њих 50% као најизложеније дискриминацији види Роме, а потом жене (33%).“

 

Ромска женска мрежа окупља 30 организација и иницијатива које делују на читавој територији Србије. РЖМ се бори за системска решења проблема са којима се Ромкиње суочавају - против насиља у породици и трговине женама и децом, за родну равноправност, образовање, рад, запошљавање и економско оснаживање, унапређење здравствене заштите, учешће Ромкиња у јавном животу, развијање културе и још много тога што чини темељ људских права и достојанства.

                                        ucesnice

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија