Кућа Добрих Вести

Login

Субвенција за куповину бицикала у Новом Саду 10.000 динара по грађанину, следи конкурс

Оцените овај чланак
(1 Глас)

021kdjfkjfkdfkddfdf343434Како су у Градској управи за заштиту животне средине, са субвенцијама се креће ускоро, а грађани ће се рангирати на јавном позиву по времену пристизања њихове пријаве.

 

Како је већ најављено, пројекат доделе субвенција у укупном износу од осам милиона динара спровешће удружење које градска комисија буде изабрала на конкурсу. Сви детаљи конкурса још увек нису познати.

 

До сада су одржана два округла стола са представницима Градске управе за заштиту животне средине и двадесетак удружења грађана која се баве заштитом животне средине и/или промоцијом бициклизма. У овом тренутку, надлежни не могу да прецизирају датум почетка субвенционисања набавке бицикла, али ће бити, како кажу за 021.рс, у најкраћем могућем року.

 

Да би добио субвенцију у износу од 10.000 динара, грађанин треба да има пребивалиште на територији Новог Сада, што ће доказати копијом личне карте. Један члан из породице може добити средства по јавном позиву и не више њих, а чланом породичног домаћинства сматрају се супружник и ванбрачни партнер, њихова деца, рођена у браку или ван њега, усвојена или пасторчад, њихови родитељи и лица која су они дужни по закону да издржавају, а који заједно станују са учесником јавног позива.

 

Грађанин мора да има доказ о куповини новог бицикла, са датумом након објављивања коначне ранг листе. Тај доказ може да буде фискални рачун са готовинским рачуном на име добитника субвенције, а грађанину ће бити уплаћен новац на динарски рачун. Бицикл мора да буде купљен на територији Србије.

 

"Физичка лица, која испуњавају услове, а која су се пријавила по јавном позиву, рангирају се по времену пристизања пријаве. Лице може да оствари право на подршку за набавку бицикла једном у три године. Уколико је цена бицикла мања од износа предвиђеног Јавним позивом, физичком лицу ће бити уплаћен износ у висини цене бицикла", поручују у Градској управи.

 

Надлежни прецизирају да ће они који добију новац бити у обавези да у одређеном року доставе на увид личну карту, потписану изјаву о заштити података о личности, потписану изјаву о члановима породичног домаћинства, доказ о куповини новог бицикла, са датумом након објављивања ранг листе, као и доказ о отвореном динарском рачуну на који ће бити уплаћена средства (копија банковне картице са именом и презименом и бројем рачуна или потврда из банке).

 

"Лица која у предвиђеном року не доставе прописану документацију губе право на подршку за набавку бицикла. У том случају, право на подршку за набавку бицикла остварује лице које је следеће на листи, а до попуњавања броја одређеног у складу са опредељеним средствима", наводе у управи.

 

Оно што до сада није познато је на који начин и да ли ће бити спречен потенцијални сукоб интереса - да ли ће надлежни пазити да се доделом субвенција не бави неко ко има посао продаје бицикала и може да, на пример, попустима обезбеди себи већи промет.

 

Субвенције за куповину бицикала додељују се као резултат идеје Новосадске бициклистичке иницијативе, која је замисао о оваквом начину подршке вожњи бицикла и заштити животне средине прво "дигла" на републички ниво, а потом спустила на локални, новосадски ниво. Након Новог Сада, на доделу субвенција за куповину бицикала одлучио се и Град Ниш.

 

Извор: 021.rs/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 11 март 2021 19:10

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија