Кућа Добрих Вести

Login

И БОГ БИ СЕ ПОСТИДЕО: Бахато рушење зграде у близини Храма Светог Саве

Оцените овај чланак
(7 гласова)

rusenjebahatostСцена како се дивљачки руши зграда затекла је јуче све станаре у близини.....инвеститори, без поштеде, усред бела дана, између зграда пуних становника, без безбедних услова, руше стару зграду.

 

Да би ублажили последице рушења, малим шмрком заливају шут и кобајаги смањују прашину...

 

Високо дрво јеле, багер је срушио једним ударцем, уместо да су га негде са кореном пресадили.

 

Ово је поглед из Мачванске улице у близини Храма Светог Саве.

 

Наравно, при рушењу нема одвајања шута, па је све заједно помешано са прозорима, олуцима, арматуром, цевима, фотељама...

                                                         ruisenje    

 

Како то раде развијене земље света прочитајте ОВДЕ .

 

Људи и аутомобили пролазе улицом Патријарха Варнаве и само је питање луде среће и лутрије да ли ће неком зид да се сруши на главу.

 

                                                     crevo                                               

 

Упућујемо апел надлежним органима да стану на пут оваквом дивљаштву, јер је само питање дана када ће да се у оваквим околностима да се догоди нека несрећа. Грађевинске и друге инспекције Града морају коначно да почну да раде свој посао и стану на пут оваким нерегуларностима.

 

 

Бојовић: Рушење као пример урбане дегенерације

 

Дејан Бојовић, председник Српске асоцијације за рушење, деконтаминацију и рециклажу, каже у разговору за Кућу добрих вести да за ове и овакве случајеве нема коментара јер су на жалост то свакодневна дешавања код нас.

 

Један једини разлог је непостојање закона, што је први услов за правилан приступ решавању проблема. Други је непостојање адекватног образовања у стручном смислу, када говоримо о самом рушењу а и касније у правилном управљању овим током отпада. Неизоставно треба рећи колико загађење проузрокује овакав начин рада, на самом месту рада а и у транспорту кроз град“, каже Бојовић.

 

Према његовим речима, бука која се ствара је такође један од проблема.

 

Ово је прави пример урбане дегенерације за који нико не одговара, који ствара проблеме од самог издавања дозволе за градњу, извођења грађевинских радњи, транспорта и одабира места за одвоз материјала, који је у 95% случајева на за то законски одређена места, већ искључиво за стварање дивљих сметлишта , чије уклањање опет пада на терет грађана који трпе злочин који се прави пре свега према њима, зарад користи „инвеститора“ и извођача радова“, наводи Бојовић.

 

Он подсећа да се Српска асоцијација за рушење, деконтаминацију и рециклажу се већ 10 година бори да се направи законска регулатива и уведе ред у ову значајну индустријску грану, која као што је приложено само прави вишеструку штету уместо вишеструке користи.

 

Баштенско црево које видимо на слици, представља карикатуру целокупног стања у овој области, која се дешава на целој територији Србије, јер се руше и објекти са стварима, чак и уредним дозволама, зарад „виших“ циљева, те је по нама прави назив на сва оваква дешавања урбана дегенерација, уместо да већ постане урбано рударство“, закључује Бојовић.

 

Како се право и законски уређено рушење зграда обавља у развијеном свету, уз раздвајање отпада и шута, погледајте у наставку:

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 13 мај 2022 21:56

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија