Кућа Добрих Вести

Login

Француска притиче у помоћ старима

Оцените овај чланак
(2 гласова)

ExapadПАРИЗ - У Француској је покренут пројекат под називом “Exapad“, који подстиче старије особе да до краја живота остану у својим кућама.

Пројекат је усмерен на то да већина старијих особа, уз  истовремени контакт са својим ближњима, што је дуже остане  у својим домовима, уз потпуну самосталност и безбедност.

 

 

 

 

Петогодишњи програм

 

Exapad” ће трајати пет година и позвао је на учешће компаније које нуде иновативна решења за лакши живот старих и усамљених лица.

Прве године ће бити упућен апела за учешће у пројекту, а тематика ће се односити на прекид изолације и јачање друштвених веза старијих особа.

Селекциони одбор ће, потом, одабрати решења, која ће бити тестирана међу старијим добровољцима.

Процењиваће се реакције корисника услуга, као и планови у складу са критеријумима прихватљивости, ергономије и делотворности.

Иновативне компаније ће моћи да буду финансиране из париског фонда PIA (Paris Innovation Amorcage).

Ради се о веома значајном потезу Француске, који може да усрећи велики број старих особа, а било би добро да послужи као пример и другим државама, па и нашој.

 

Животне навике

 

Велики број је старих људи не желе да напусте своје куће и оду у дом, а свесни су да су немоћни, да не могу сами да живе, чак ако су у пару.

Уколико имају децу, она су или далеко, можда су и сама болесна, тако да не могу, иако желе да помогну својим родитељима.

Проблем је што се људи, како млади, тако и стари, везују за своје куће, своје огњиште, што је природно, па се тешко одлучују да их оставе.

Њима треба да се укаже да ствари које их окружују у њиховом простору јесу важне, али нису од животног значаја, јер ће их и када су одвојени од њих носити у срцу и сећању. Оно што је најважније су људи, друштво чије присуство улепшава дане. Дом не чине ствари, већ људи који човека окружују.

Уколико то већ из разних разлога не могу да буду они најближи, онда их је најбоље потражити тамо где има пуно вршњака међу којима ће неки одговарати за угодно провођење времена, причу и разоноду...

Неке особе, међутим, то тешко схватају и прихватају, тако да су многобројна  технолошка решења која олакшавају свакодневни живот и службе за пружање разне врсте помоћи идеално решење за особе одлучне да,  ипак, до краја желе да буду у својој кући.

 

Српски пример госпођа Даниловић

 

Такав је и пример старије госпође Даниловић из Београда. Супруг јој је преминуо, оба детета су у немогућности да јој помогну, а она је сама и беспомоћна у свом стану, који не жели да остави, јер су њему успомене.

Каже да има све. Као бивши здравствени радник има "фину" пензију, али самоћа је уништава, као и отежан одлазак до лекара и на друга места.

Жељна је разговора кога је имала на претек док је била млађа, јер су  она и покојни супруг били здравствени радници, па је код њих стално долазио комшилук коме су често притицали у помоћ.

Сада ретко ко долази, а деца су јој у немогућности да је чешће обилазе.

Госпођа Даниловић би ишла у дом, јер као трезвена особа схвата да је за њу то најбоље, а опет јој се не напушта кућа.

Општа заврзлама из које би можда могла да је извуче помоћ са стране, добро функционисање служби за помоћ старим и непокретним лицима, а можда и неко технолошко достигнуће.

Како је било тешко видети госпођу Даниловић, након здравственог прегледа, у ситуацији када је морала да чека у апотеци на преписан лек, јер није било некога да за њу то уради. Ноге су јој се тресле, није могла да издржи, молила је и плакала да јој преко реда приме рецепт, али није било уха да чује њен вапај, осим неке девојке која је чекала у реду.

Свако је данас занет и огуглао својим мукама.

Старицу су гледали као последње биће на овој планети. Трагедија наших живота, али на срећу и ситуација коју и та старица и многи други старији људи попут ње, предузимањем одређених мера могу избећи.

                                                Извор: Кућа добрих вести


Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија