Logo
Одштампајте ову страницу

Србија четврта МК пиштољем на ЕШ због мање унутрашњих центара

Оцените овај чланак
(1 Глас)

osijekprvoradostpatugagrgicmikecizlaticОСИЈЕК - Мушка сениорска репрезентација Србије у гађању МК пиштољем слободног избора освојила је са 1.755 кругова четврто место на Шампионату Европе у Осијеку (Златић 547, Гргић 554, Микец 554). Злато је припало Италији са 1.761 круга, срербо Турској са 1.765 кругова, док је бронзу освојила Русија са 1.755 кругова, али је имала више унутрашњих центара у односу на Србију (32:25).


Такмичење је имало ток пун обрта. Прво је Златић после фантастичне пробе, лоше почео меч са две прве серије 90 и 87 кругова где је имао и „шестице“, али су добре серије Микеца и Гргића држале Србију скоро до самог краја на првом месту! Финиш је био невероватан: Гргић је у последњих пет метака са јендом осмицом изгубио пласман у финале, а Микецу је после 54. хица мета показала „тројку“. Одмах је показао судијама да то није његов метак, в.д. селектора Горан Максимовић га је питао да ли да се жали и после потврдног одговора уследила је жалба. Микецу је дато право да опали 61. хитац и он је завршио са центром…
У том тренутку Србија је и са признтаом тројком била екипно – трећа, а Микец је имао пласман у финале! Први преглед мете на самом стрелишту донео је радост, речено је да је то „ункарсни хитац“ који је стигао са неког другог места и улетео у Микецову мету у истом тентку када је у њу ушао и његов метак и уследило је славље јер је освојена екипна бронза и Микец се пласирао у финале.
Жири за класификацију је, међутим, имао коначну реч: прегледана је мета и нађено је поклапање „тројке“ у мети и контролној мети. Микецу је уписана тројка, али је кажњен са два круга јер му није уважена жалба. Остао је  без финала, Србију  су та два круга померила на четвро место.
- Наставља се серија малера на овом шампионату  и четвртих места – рекао је в.д. селектора Горан Максимовић.- Ово што се десил никада нисам доживео у каријери. Микец је до 54. хица био водећи, али смо морали да се жалимо јер је био потпуно уверен да то није његоб хитац, а и нисмо могли да предвидимо како ће после те стресне ситуције наставити меч.  На припрема се дешавало да мете покажу чудне поготке, и овде смо мислили да је грешка до електронике. Гледили смо у жирију Микец, његов тренар Урош Качавенда и ја мете и уверили се да је поклапање код „тројке“. Да смо знали да ће Микец последњих шест хитаца одржати ритам, не бисмо се жалили и све би било у теду. Који је разлог  да погоди тројку“ никада нећемо открити, можда је био лош метак, можда је оружје  заказало…Потпуно верујем Микецу искусан је стрелац и заиста нема објашњења за ову ситуацију без преседана у стрељачком спорту.
osijekcekanjeodlukezirijaУместо Микеца у финале се палсирао Хрват Посавец.  Дамир Микец који би, да је усвојена жалба имао 563 круга и друго место у финалу, и после свега тврди:
- Сигуран сма да сам у тренутку када се појавила „тројка“ и ја опалио и видео сам да је мој хитац центар, могу да оценим и слабу деветку без гледања у  екран а камо ли “тројку“. Ко би знао да, ако се не жалим, да ће испасти боље…
Остаје велика жал за екипном медаљом, која би била можда и златна са нормалним резултатом Златића који је подбацио за најмање десет кругова и чак два испуштена поједачна финала за круг…
Шестог дана шампионата Европе гађаће МК пушком тростав Немања Миросављев, Стеван Плетикосић и Миленко Себић.
До сада Србија је освојила на ЕШ у Осијеку две бронзане медаље (женска сениорска репрезентација МК пиштољем и Ивана Максимовић МК пушком тростав.
Резултати, МК пиштољ, сениори, појединачно: 1. Ђузепе Ђордано (Италија) 197,5, 2. Жоао Кошта (Португалија) 189,3, 3. Денис Куликов (Русија) 167,3 …11. Димитрије Гргић 554 (93, 91, 93, 92, 95, 90), 12. Дамир Микец 554 (90, 95, 95, 95, 95, 84), 24. Андрија Златић 547 (90, 87, 94, 95, 89, 92) итд. Финале је вредело 555 кругова.
МК пиштољ јуниори: 1. Пољска 1.633, Белорусија 1.621, 3. Русија 1.620. Србија није имала представнике. Укупно 11 екипа.
Поједначно: 1. Дарио ди Мартино (Италија) 187,8, 2. Арциом Лукианеветс 187,7, 3. Камил Герстен 164 итд.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 27 јул 2013 15:46
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Најновије од Бранимир Васић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015