Кућа Добрих Вести

Login

Монтажне куће за једанаест интерно расељених породица

Оцените овај чланак
(4 гласова)

unhcrПОЖЕГА - Колективни центар „Бараке Ратко Митровић“ биће затворен након што су једанаест интерно расељених породица, које у њему бораве, добиле кључеве својих нових, монтажних кућа.

Ових једанаест породица данас је остварило трајно решење захваљујући пројекту ЕУ "Подршка у спровођењу стратегије за интерно расељена лица, избеглице и повратнике у Србији".

Пројекат изградње монтажних кућа једна је од четири компоненте које финансира Европска унија средствима из претприступних фондова.

Укупна вредност донације ЕУ за ову компоненту је 160.000 евра.

УНХЦР је суфинансирао пројекат и учествовао у избору корисника. Комесаријат за избеглице и миграције Србије, као институција надлежна за решавање стамбених потреба избеглих и интерно расељених лица, усмерио је пажњу ЕУ као донатора на најефикаснији начин решавања стамбених потреба ове популације.

Општина Пожега пружила је помоћ при прибављању урбанистичких услова, грађевинских дозвола и друге потребне документације, те обезбедила технички надзор над инфраструктурним радовима и изградњом монтажних кућа. Пројекат је реализован у сарадњи са НВО Визија и Комесаријатом за избеглице и миграције Србије.

Монтажне куће - најбоље решење

Монтажне куће показале су се као одговарајуће решење за угрожене породице интерно расељених, које поседују грађевинско земљиште али не и капацитете за извођење грађевинских радова или средства да изграде куће на том земљишту. Једанаест одабраних породица (42 лица) која бораве у колективном центру “Бараке Ратко Митровић” сада ће се уселити у куће димензија 34м2 и 48м2 које ће бити у њиховом власништву.

Пројекат "Подршка у спровођењу стратегије за интерно расељена лица, избеглице и повратнике у Србији" који се финансира из претприступних фондова Европске уније у укупној вредности од 1.400,000 евра садржи четири компоненте: изградњу монтажних кућа, изградњу станова у оквиру концепта „Социјалног становања у заштићеним условима“, дистрибуцију пакета грађевинског материјала и дистрибуцију грантова за економско оснаживање широм Србије.

Пројектом ће бити пружена помоћ за 167 породица, а четири колективна центра у Србији ће бити затворена.

Колективни центар “Бараке Ратко Митровић” основан је 1992. године. У периоду 2009-2012, спроведена су три програма интеграције и укупно збринуто 68 породица . Овај колективни центар биће затворен након реализације ове компоненте.

За додатне информације можете се обратити УНХЦР-у и делегацији ЕУ у Србији.

                                                                                                                 Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 04 септембар 2013 15:25
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија