Кућа Добрих Вести

Login

Европска недеља мобилности – бицикл или бус уместо аутомобила

Оцените овај чланак
(3 гласова)

bicikla2222БЕОГРАД - Град Београд, у сарадњи са Делегацијом ЕУ у Србији, UNDP-ом и Међународним удружењем за јавни превоз (UITP) и ове године активно учествује у кампањи „Европска недеља мобилности”, која се ове године одржава под слоганом „Чист ваздух – ти си на потезу”. 

Европска недеља мобилности је годишња кампања одрживе урбане мобилности која се од 16. до 22. септембра организује широм Европе у циљу подстицања локалних управа да уведу и промовишу мере одрживог саобраћаја и понуде грађанима алтернативе употреби аутомобила.

Секретар за саобраћај Бојан Бован, Хозе Антонио Гомез Гомез из Делегације Европске уније у Србији, и заменик сталног представника Програма Уједиљених нација за развој Јург Штаудман (Jurg Staudemann) позвали су суграђане да чувају ваздух и користе алтернативне видове превоза.
Они су се промотивно провозали градским аутобусом.
Секретар за саобраћај Бојан Бован рекао је да Београд, међу 2.000 градова у Европи, већ четири године учествује у обележавању оваквих догађаја.
„Београд има око 600.000 регистрованих аутомобила који су велики загађивачи, а у шпицу чак 50 одсто укупне загађености производе аутомобили. Наша улога је да смањимо степен загађености у Београду. Ми покушавамо да и афирмацијом бициклистичког и пешачког саобраћаја понудимо суграђанима и неке друге видове који могу да им омогуће да од својих кућа дођу до радних места или где год је то потребно“, истакао је Бован.

Чистији ваздух уз пешачење

Хозе Антонио Гомез Гомез из Делегације ЕУ у Србији нагласио је да је циљ Европске недеље мобилности подизање нивоа свести грађана о разним видовима јавног превоза, као што су коришћење бицикла или пешачење.
„Као представници делегације ЕУ, подржавамо град Београд у жељи да унапреди јавни превоз и алтернативне облике превоза. Београд је ове године одлучио да се придружи заједници више од 40 држава широм Европе у обележавању недеље мобилности, чија је тема управо чистији ваздух односно одбрана од такозваног тихог убице. Јавни превоз у европским градовима сваке године проузрокује смрт у више од 350.000 случајева, а 55 одсто свих економских трошкова је повезано са загађењем околине. Подижемо ниво свести грађана да оставе аутомобиле код куће и иду на посао превозом и тако дају допринос чистијој животној средини и мањем броју несрећа у саобраћају, али и да допринесу сопственој форми и здрављу“, рекао је он.
Према његовим речима, промоција алтернативних облика превоза доноси и одређене економске користи, подстиче зелену економију и отвара нова радна места.
Заменик сталног представника Програма Уједињених нација за развој Јург Штаудман позвао је суграђане да користе алтернативне видове превоза и истакао да он сваког јутра на посао иде превозом.
Секретаријат за саобраћај апелује на суграђане да, уместо аутомобиле за свакодневно кретање од 16. до 22. септембра користе јавни превоз, пешаче и возе бицикле.

Овај секретаријат ће током Европске недеље мобилности организовати више активности као што су: промовисање коришћења аутобуса, БГ воза, вожње електричних бицикала ЈКП „Паркинг сервис” (четвртак, у 11 часова код СЦ „Милан Гале Мушкатировић”), Зоне 30 на доњем Дорћолу и Зоне успореног саобраћаја на Малом Калемегдану (петак, у 11.30 часова), затим вожње бицикла организујући промотивну бициклистичку вожњу на траси од Трга републике преко кружног тока код општине Нови Београд до Ушћа (субота, од 10 часова), као и промовисање пешачења организујући „Пешачку зону од Трга Славија до Трга републике” (недеља, од 10 до 15 часова).

За запослене у Министарству енергетике бицикли на рентирање

 Испред зграде Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине од данас ће бити постављено 20 нових бицикала које ће бесплатно моћи да користе запослени у Министарству за потребе дневних задатака, али и за долазак од куће на посао.
Рент-а-бајк систем функционише као отворена библиотека – особа узима бицикл и враћа га у договореном року, а реализују га УНДП Србија, Град Београд и Министарство, као део обележавања Европске недеље мобилности у оквиру пројекта „Подршка одрживом саобраћају у граду Београду“.
Систем бесплатног коришћења бицикала за особље Министарства успостављен је приликом прошлогодишње Недеље мобилности, а има за циљ промоцију алтернативне мобилности и стимулисања особља Министарства за коришћење бицикала, али и сузбијање предрасуда да је у Београду тешко возити бицикл.

                                                                                                        Извор: Кућа добрих вести/Беоинфо 


Последњи пут измењено понедељак, 16 септембар 2013 23:41
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија