Кућа Добрих Вести

Login

Међународни дан старих

Оцените овај чланак
(5 гласова)

stariji-parrrrБЕОГРАД - Старење становништва представља један од највећих изазова и поставља пред државе све веће економске и социјалне захтеве.

Свесна неопходности другачијег друштвеног односа према старијим особама, који се више не може сводити само на задовољење егзистенцијалнних потреба, организација Уједињених нација 1990. прогласила је 1. октобар за Међународни дан старих.
Како се процењује, 2050. године број особа старијих од 60 година премашиће две милијарде, а 2000. тај број је износио 600 милиона.
Широм света, удео особа старијих од 60 година у популацији је у порасту, а тај пораст се и даље наставља са једне стране услед опадајућег наталитета а са друге стране услед повећане дуговечности.
Ове године 1. октобар обележава се под слоганом „Будућност какву желимо – оно што старије особе говоре“. Слоган је изабран са циљем да се скрене пажња јавности на могућности и изазове продуженог људског века, како би се се питање старења уврстило као приоритет при изради плана Уједињених нација након 2015. Године.
Поводом обележавања Међународног дана старих, Институт за јавно здравље Србије организује семинар на тему „Унапређење и очување здравља старих – изазов у 21. веку“, у оторак 2. октобра у својим просторијама, др. Сутобића 5, у 10 часова.
Више о програму семинара можете прочитати ОВДЕ.

Потребно унапредити здравствену заштиту старих

Градски завод за јавно здравље је 2008. године отварањем Канцеларије за старије особе и социјално угрожене групе препознао неопходност оријентације ка унапређењу здравствене заштите старих, обзиром да број старих особа у укупном броју становника Београда показује стални тренд раста.
Светска здравствена организација у „Бразилској декларацији“ питање здравог старења поставља у контекст одрживог развоја. Здраве старије особе важан су ресурс у својим породицама, заједници и економији.
Став Генералног секретара Уједињених нација Бан Ки-Муна је да се сви трудимо за друштво свих генерација и спровођење међународне обавезе начела Уједињених народа о заштити старијих, која су настала због потребе друштва које би наглашавало друштвено суделовање, самоиспуњење, независност, заштиту и достојанство за све чланове друштва.

                                                                            Извор: Кућа добрих вести/Институт за јавно здравље Батут


Последњи пут измењено понедељак, 30 септембар 2013 01:24
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија