Кућа Добрих Вести

Login

Водич за прописе из корпоративне филантропије

Оцените овај чланак
(4 гласова)

dobroБЕОГРАД - Траг фондација је у сарадњи са Тимом Владе за социјално укључивање и смањење сиромаштва  (СИПРУ) израдила је водич за корпоративну филантропију “Добро се добрим враћа”.

Водич има за циљ да олакша давање правних савета у опште корисне сврхе у Србији и указује на законска решења и сугерише начин решавања отворених питања у овај области, а аутор овог корисног штива је др Драган Голубовић.

Израду ове публикације омогућили су фондови Европске уније, Швајцарске агенције за сарадњу и развој и Балканског фонда за демократију (БТД-а).

Које су пореске повластице за давања у општекорисне сврхе?

Нека од питања и недоумица које се обрађују у водичи су: која лица уживају пореске повластице за давања у општекорисне сврхе? Које пореске олакшице уживају правна лица-порески обвезници када дају у општекорисне сврхе? Да ли се давања у друге општекорисне намене, која нису изричито прописана законом, признају као порески расход поклонодавца? Да ли су законом прописани и други услови да би се давања у општекорисне сврхе признала као порески расход поклонодавца?

Ту су још и бројне правне недоумице, попут тога да ли се давање невладиној организацији која делује у области социјалне заштите признаје као порески расход поклонодавца, да ли уговор о поклону мора бити у писаној форми, да ли се поклон признаје као порески расход поклонодавца само када се даје у новцу, или и у стварима, правима и услугама?

Одговоре на нека од ових питања можете прочитати на сајту Траг фондације, која је извукла одговоре из поменутог водича како би били доступнији читаоцима.

Предлози за побољшање фискалних политика

Траг фондација заједно са фондацијама у шест земаља у региону, окупљених у СИГН мрежу, ради на активностима које ће допринети изградњи повољнијег окружења за развој филантропије и давања за опште добро.

У оквиру пројекта “СИГН за одрживост”, који је подржала Европска унија (ЕУ), на основу правне анализе и компаративних искустава из региона и земаља ЕУ креирају се предлози за побољшање фискалних политика. Траг фондација ће, у сарадњи са СИГН мрежом која окупља фондације из шест земаља западног Балкана, у наредном периоду радити на унапређењу и измени политика у овој области у оквиру регионалног пројекта (СИГН за одрживост) подржаног од Европске комисије.

                                                                                                                  Извор:Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено петак, 04 октобар 2013 14:57
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија