Logo
Одштампајте ову страницу

Данас je обележен Међународни дан достојанственог рада

Оцените овај чланак
(4 гласова)

raddddБЕОГРАД – Светски дан сигурног и достојанственог рада обележен је данас разним манифестацијама синдикалних организација.

У Суботици, Панчеву, Новом Саду, Старој Пазови и Сокобањи одржане су уличне акције на којима је дељен пропагандни материјал, како би се указало на проблеме са којима се суочавају радници у нашој земљи.

Савез самосталних синдиката Србије је, и ове године различитим манифестацијама широм земље обележио тај дан и придружио се многобројним синдикатима у свету у заједничким напорима за промене, које би требало да обезбеде нова радна места, веће зараде и достојанствен рад.

Прошле године у 98 земаља било је укупно 430 манифестација и очекује се да ће кампања, која ће ове године бити фокусирана на проблеме везане за сигурност рада и унапређење светске регулативе финансијског сектора, попримити велике размере.

И Удружени синдикати Србије Слога обележили су 7. октобар акцијама за достојанствен рад возача Градског саобраћајног предузећа и јавно-комуналних предузећа.

Право на достојанствен рад је загарантовано Уставом Србије, али пракса показује да у Србији заостаје шира подршка за побољшање услова рада и за спровођење агенде достојанственог рада.

Синдикати у Србији у више наврата упозоравали су да не функционише социјални дијалог али ни Социјално – економски савет (СЕС) у чијој је надлежности да решава конфликте настале на релацији послодавци-синдикат-Влада.

Иако се хвалимо да нам је цена радне снаге ниска и да једино тиме можемо да привучемо инвеститоре, то, за раднике који раде за ниске дневнице и није неки комплимент.

Према званичним статистичким подацима, најмање су плаћени радници у текстилној индустрији, а велики број радника ради и на црно, нема обезбеђено социјално и пензијско осигурање. Нарочито је тешка ситуација у грађевинској индустрији.

Тежак положај радника у Србији

Процењује се да је ван легалног система око 600.000 грађана, да више од 60.000 запослених за свој рад месецима не добија плату, а пробни рад се злоуоптребљава и користи као средство бесплатног рада.

Без посла, од почетка кризе 2008. године, такође је остало око 600.000 грађана.

Раст незапослености је континуиран, те је тако стопа незапослености достигла 24 процента.

У току је рад на изменама Закона о раду који доста критикују синдикалне организације, док измене званичници подржавају са аргументом да ће његове одредбе бити прихваћеније од стране послодаваца.

Суштинске измене се односе на лакше запошљавање, али и отпуштање радника, као и на исплату отпремнина која би се односила само на број година проведених код конкретног послодаваца, а не за укупне године радног стажа, каква је пракса била до сада.

                                                                                                                                                                                                                                                                                   Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 08 октобар 2013 12:08
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015