Кућа Добрих Вести

Login

Помоћ породиљама у градовима Србије

Оцените овај чланак
(4 гласова)

HeaderPorodicaaaaБЕОГРАД - Већина градова увела је, уз родитељски додатак који даје држава, посебне врсте помоћи која се исплаћује мајкама које живе и породиле су се на њиховој територији.

Неке врсте помоћи намењене су свим породиљама, без обзира на то који им је то порођај по реду и колико су деце раније родиле. Друге врсте помоћи резервисане су за први порођај, или мајке близанаца, дуплих близанаца, тројки, четворки и тако даље.
Локалне самоуправе предвиделе су посебне новчане поклоне за мајке које су се у календарској години прве породиле на њиховој територији.

Ко има право на помоћ?

Ова помоћ припада мајци која се непосредно брине о детету и у тренутку порођаја имала је пријављено пребивалиште (боравиште ако је реч о избеглици или интерно расељеном лицу) на територији општине или града. Постоје места, као Смедерево, где се тражи пријављено боравиште најмање годину дана пре порођаја.
Ако се мајка из неког разлога не брине о деци, ово право припада оцу.

Помоћ без обзира на број деце

У Београду незапослена породиља једнократно добија 50.000 динара. Ако је запослена, добија 25.000, под условом да породица има месечна примања мања од 10.000 динара по члану, рачунајући и новорођенче.
У Лозници се помоћ једнократно исплаћује за прва четири детета у породици и, у зависности од редоследа рођења, износи од 8.500 до 12.750 динара.
У Нишу свака породиља, приликом пријаве рођења детета матичару, добија пакет с најнужнијом опремом за бебу, вредан до 30 одсто просечне нишке нето зараде.
У Панчеву незапосленој породиљи следује једнократна помоћ, а свакој беби пакет са основним потрепштинама.

Помоћ за прворођено дете

Ово је најчешћи облик помоћи мајкама. У принципу се признаје за свако дете рођено у првом порођају, без обзира на то колико је деце рођено одједном.
Град Ниш даје 20.000 динара по детету, Крагујевац 30.000, а Краљево четвртину просечне републичке плате.

Помоћ за близанце, дупле близанце, тројке, четворке…

У Београду се помоћ за родитеље тројки, четворки, петорки, шесторки и дуплих близанаца добија сваке године до пунолетства деце, односно до 26. године ако су деца на редовном школовању. Ово давање, зависно од узраста деце, годишње износи од две до пет просечних београдских зарада.
У Нишу породице с дуплим близанцима, тројкама и четворкама сваког месеца добијају једну просечну нишку плату, а за почетак школске године и „13. плату“, све док деца не напуне 19 година.
У Новом Пазару се мајкама које су одједном родиле више деце једнократно исплаћује 20.000 динара по новорођенчету.

Рок за подношење захтева

Рокови у којима треба да поднесеш захтев знатно се разликују, зависно од врсте помоћи и тога ко даје помоћ, и крећу се од 90 дана по рођењу детета до чак годину дана (у случају покрајинских давања).

Потребна документација

Свуда се за остваривање ових права подноси захтев на посебном обрасцу. Прилажу се и докази о пребивалишту односно боравишту мајке (фотокопија личне карте или избегличке легитимације), крштенице за сву децу у породици и подаци о броју рачуна или штедне књижице. Негде траже и изјаву мајке да се непосредно стара о деци.
Када ова права остварује отац, он мора да приложи и неки доказ о томе да се мајка не стара непосредно о детету.
Кад је услов за добијање помоћи незапосленост, потребан је доказ о томе (уверење Националне службе за запошљавање, фотокопија радне књижице и слично), а кад је услов висина примања, потврда послодавца или уверење Пореске управе (за оне који обављају самосталну делатност).

Коме се подноси захтев?

За помоћ градова и општина захтеви се подносе надлежним секретаријатима за социјална питања, бригу о деци или за јавне службе.
Надлежни су дужни да се о твом захтеву изјасне у року од месец дана, осим ако из неког разлога морају посебно да утврђују чињенично стање (тада имају рок до 60 дана).
Помоћ се по правилу уплаћује на твој рачун или штедну књижицу.
Жалбе

Ако ниси задовољна решењем локалне управе, можеш да се жалиш градском односно општинском већу. Рок за све жалбе је 15 дана од дана пријема првостепеног решења, а жалба се мора решити у року од два месеца.
Ако ниси задовољна одлуком по жалби, можеш да поведеш управни спор.
                                                                                       Извор: Кућа добрих вести/портал „У праву си“


Последњи пут измењено понедељак, 11 новембар 2013 17:53
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија