Кућа Добрих Вести

Login

Подстицање наталитета у Србији – Бебе у моди

Оцените овај чланак
(2 гласова)

bebeeeeБЕОГРАД - Фондација Ана и Владе Дивац покренула је пројекат „Подстицање наталитета у Србији: Бебе у моди“ у општини Владичин Хан, у циљу борбе против беле куге и вишедеценијског смањења броја новорођене деце у Србији.

Договорено је да у фокусу прве фазе овог пројекта буде једна општина на југу Србије.
Мотивисање брачних парова који имају једно или двоје деце да добију друго или треће дете и тиме допринесу повећању броја деце и смањењу вишегодишњег проблема пада наталитета у Србији основна је идеја овог пројекта. У Владичином Хану је 18. новембра одржан радни састанак са представницима општине, Центра за социјални рад и Дома здравља ради утврђивања критеријума за селекцију породица.

Фондација Ана и Владе Дивац и Општина Владичин Хан ће током 2014. године одржати три округла стола на тему смањења наталитета и могућим решењима овог проблема. Поред тога, дванаест породица које буду добиле дете на јесен 2014. године биће финансијски подржане месечном накнадом у периоду од две године.

Ове породице добиће и могућност саветовања од стране медицинске сетре, која ће им помагати саветима о правилној нези детета, материнству и хигијени. Породице ће обилазити и психолог, а све са циљем подршке здравој породици и развијања подстицајног окружења за правилан раст и развој деце.

Србија се више од деценију суочава са драстичним смањењем броја становника.
Од укупно 165 општина у Србији, негативан природни прираштај има чак 158. У чак 42 општине стопа негативног природног прираштаја је преко 10 промила.

Најтежа ситуација је на традиционално осиромашеном југу државе, који последњих година предњачи на овој негативној скали.

                                                                            Извор: Кућа добрих вести/Фондација Ана и Владе Дивац


Последњи пут измењено понедељак, 02 децембар 2013 23:28
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија