Кућа Добрих Вести

Login

Поштујте права особа са инвалидитетом

Оцените овај чланак
(4 гласова)

invaliditettttБЕОГРАД – Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар, обележава се данас и Србија га дочекује са извесним напретком у погледу поштовања права тих особа, али   далеко од пожељног нивоа. Већи проблем, чак и од физичких баријера, јесте недовољна свест грађана и брига локалних самоуправа за своје суграђане који су суочени са овим проблемом.

И заштитник грађана Саша Јанковић упозорава да је све недовољно да победи скривену и несвесну дискриминацију тих грађана која постоји на сваком кораку.
Како је навео у саопштењу права особа са инвалидитетом "више су неостварена него остварена", иако су донети добри прописи о заштити, попут Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом.
Он је истакао да се током поступака контроле свакодневно установљавају пропусти најширег спектра - од елементарне архитектонске недоступности објеката, простора и јавних сервиса, до изостанка суптилних мера афирмативне акције у образовању и запошљавању.
Посебно је тешка дискриминација одређених група у оквиру особа са инвалидитетом, као што су грађани са менталним тешкоћама.
Из притужби упућених Заштитнику грађана у протеклих годину дана, којих је било око 350, произилази да се особе са инвалидитетом у Србији и даље најчешће суочавају са проблемима који се односе на остваривање права на социјалну и здравствену заштиту, образовање, запошљавање и недовољно развијене системе подршке у локалним заједницама.
Вођењем поступака контроле, упућивањем препорука и мишљења органима јавне власти у чијем је раду утврђен пропуст и предлагањем закона Народној скупштини, као и обиласком више од тридесет локалних самоуправа утврђени су пропусти и упућене препоруке ради њиховог превазилажења, поручено је у саопштењу.

На „Олимпу” у четвртак Спортски дан особа са инвалидитетом

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, у нашем главном граду се већ традиционално организује спортско дружење које ће ове године бити одржано у четвртак, 5. децембра, од 10 сати на простору Спортског центра „Олимп” на Звездари.
Организатори ове по много чему јединствене манифестације су Спортски савез особа са инвалидитетом Београда и Друштво за спорт и рекреацију инвалида општине Звездара, а уз свесрдну подршку и помоћ Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, града Београда – Секретаријата за спорт и омладину, као и саме општине Звездара.
Очекује се да ће овај Спортски дан на „Олимпу” окупити преко 100 наших суграђана оба пола, свих узраста и врста инвалидитета из углавном свих установа – образовних, социјалних и здравствених, као и организација и удружења из свих делова града. Поред такмичарског, дружење има и ревијални карактер и биће искоришћено за додатну популаризацију и афирмацију још увек недовољно познатих спортова.

Војводина: опао број незапослених са инвалидитетом

У Војводини је до краја октобра број евидентираних незапослених лица са инвалидитетом опао на 6.757. На основу извесстаја филијала Националне службе за запошљавање, у Војводини је за десет месеци 2013. године запослено 2.020 особа са инвалидитетом штпоје за 39 одсто више у односу на исти период 2012. године. Од укупног броја запослених, 29 одсто су биле жене, Покрајински секретаријат за привреду.
Афирмативна политика повећала је број особа са инвалидитетом који се пријављују на тржиште рада из групе радно неактивних. Послодаваци имају могућност да законску обавезу изврше на један од три начина: запошљавањем особа са инвалидитетом, уплатом у буџетски фонд или уговором о сарадњи с предузећима за запошљавање особа са инвалидитетом, којих у Србији има 46, од којих је десет у Војводини.
Послодаваци из Војводине своју обавезу у 69 одсто случајева извршавају запошљавањем особа са инвалидитетом, 28 одсто уплатом у фонд, а три одсто уговорима о сарадњи са предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом.
Иначе, у Србији живи више од 700.000 особа са инвалидитетом, а чак 70 одсто њих је сиромашно. 
Након што су Уједињене нације прогласиле 3. децембар Међуанродним даном особа са инвалидитетом, комисија УН за људска права је резолуцијом 1993/29 од 5. марта 1993. године позвала земље чланице да истичу обележавање овог дана са циљем постизања пуног и једнаког уживања људских права и учествовања особа са инвалидитетом у друштву.

                                                                                                                                                       Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 03 децембар 2013 09:41
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија