Кућа Добрих Вести

Login

Само козметика за нова правила

Оцените овај чланак
(2 гласова)

1novapravilalaksedohitazoranaarunovicМИНХЕН - Међународна федерација стрељачких спортова (ИССФ) саопштила је у Минхену да је дошло до мањих промена у новим правилима која су почела да се примењују од 1. јануара ове годне. Комплетна „Књига правила 2“ објављена је на сајту ИССФ али је  јасно да су у питању козметичке промене да многе суштинске примедбе стрелаца али и тренера (поготово на редослед ставова у троставу у финалу) нису усвојене.


Три измене су, ипак, корените: више није обавезна контрола оружја и опреме, већ ће сам стрелац одучивати шта ће и када носити на преглед, редослед финалиста пушком и пиштољем убудуће ће се одређивати жребом, а не на основу резултата из основног дала и, на крају,  „хит“ (погодак у унутрашњи центар) у полуфиналу и мечевима за медаље  МК пиштољем 30 плус 30 метака за даме неће више бити вредности 10,3 и боље него 10,2 и боље.
Према саопштењу после серије састанака у Минхену, „искусво са такмичења у последњих осам година показало је да само такозвана „контрола после такмичења“ има ефеката и гарантује фер понашање“ па је зато избачена обавезна контрола и прешло се на „добровољну“ чиме се скратило време које су такмичари трошили чекајући на преглед оружја и опреме. Котрола после такмичења остаје и стреци ће на позив судија по завршетку меча морати на преглед и казне су и даље строге. За такмичаре и такмичарке пушком остаје и даље обавезна контроле јакне и панталона и на једном такмичењу могу да носе само јакну или панталоне које имају контролну маркицу ИССФ и чији је број уведен у регистар.
Жреб ће убудуће одређивати које ће место  на ватреној линији заузети стрелац у финалу. До сада је било да се стрелци  поставаљају на места (од један до осам) на основу основног резултата. Презентација свих финалиста у такмичењу пушком ће од сада бити иста као што је била за троставе, где су финалисти остају на истим местима на којима су  уведени и приказани на телевизији чиме ће се уштедити два минута.
„Хит“ (унутрашњи центар) којим се у дуелном гађању у полуфиналу и мечевима за медаље МК пиштољем за жене добија поен, сада вреди 10,2 круга (десетинку је већи) чиме је олакшан посао такмичаркама.
Највећа промена у дисциплинама глинених голубова је да ће се убудуће у трапу и дубл трапу у полуфиналу користити пет стрељачких места уместо три као до сада. Мечеви за медаље ће се, међутим, и даље гађати са три места. Мерење времена у припреми убудуће ће се вршити електронски.

Извор: Кућа добрих вести


Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија