Кућа Добрих Вести

Login

ПОМОЗИМО: Зимска одећа потребна деци из Свратишта

Оцените овај чланак
(8 гласова)

svratisteБЕОГРАД - Са првим хладним данима број корисника Свратишта у Крфској улици се повећава, па из Центра за интеграцију младих, који координишу пројектом “Свратиште” апелују на све људе добре воље да донесу што више зимске гардеробе за децу.

 Из Свратишта за „Кућу добрих вести“ кажу да током године дневно у Крфску улицу дође до 35 деце, али тај број расте како крене хладно време, па се број повећа на 55, а током најхладнијих дана дневно кроз Свратиште прође око 70 малишана.

-  Деци су за овај зимски период неопходне топле јакне, чизме, шалови, капе, рукавице, топле дуксерице, џемпери и друга било која зимска одећа. Потребни су нам и доњи веш, топле чарапе, средства за хигијену, слаткиши, сокови, воће, чајеви – кажу координатори Свратишта из Центра за интеграцију младих.
Ормари Свратишта на Звездари и Дневном центру на Новом Београду се полако пуне захваљујући грађанима који доносе своје старе зимске ствари.

Добар одзив људи који желе да помогну деци са улице

-   Људи се заиста лепо одазивају, донесе свако шта може. Недавно смо баш сакупили 400 пакетића за наше активне кориснике уз подршку компанија, пријатеља Свратишта и појединаца. Пре неколико дана нам је долазио дека који је прочитао у новинама о нама и желео је да купи нешто деци од своје пензије. То су заиста позитивни примери – додају координатори.

Свратиште има око 400 активних корисника, од тога 151 активног корисника Свратишта, 124 активна корисника Дневног центра, 34 корисника Припремно предшколског програма и 91 корисника на терену са којима се редовно ради.

- Децу у Свратишту и Дневном центру дочекују наши васпитачи (специјални педагози), затим медицинска сестра, социјална радница, психолог и правник.Ту су наши волонтери и теренски радници који сви заједно свакоднево раде са децом. Деца у Свратишту могу да се окупају, да добију три редовна оброка плус ужине, да се пресвуку у чисте ствари, да раде домаћи (75 одсто наше деце похађа школу). За њих се, такође, организују креативне и едукативне радионице, радионице са одређеним садржајима (музичка, ликовна, програми превенције ХИВ-а и Хепатитиса), одлазимо са њима на спортске догађаје, водимо их у позориште и бисокоп и на сва она места која су деци у том узрасту интересантна – објашњавају координатори за „Кућу добрих вести“.

 


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 18 децембар 2013 10:56
Александра Гавриловић

Завршила основне и мастер студије на Филозофском факултету у Нишу, одсек новинарство. Прве текстове писала је у нишком дневном листу "Народне новине", а касније и у "Нишком гласнику". Опробала се и у радио, телевизијском и онлајн новинарству. Воли да путује, учи језике и аматерски се бави фотографијом.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија