Кућа Добрих Вести

Login

Звездарски волонтерски сервис најуспелији национални пројекат

Оцените овај чланак
(4 гласова)

vszzzzzzБЕОГРАД – Звездарски Волонтерски сервис (ВСЗ) проглашен је на националном нивоу за најуспелији пројекат, на који друге општине и градови у Србији могу и треба да се угледају.

Градска општина Звездара победила је на националном конкурсу Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) и Радио-телевизије Србије (РТС) на тему - "Шампиони локалног развоја", у категорији Сервис грађана, а за иновативно решење Волонтерског сервиса.
Свечана додела признања одржана је 26. децембра у Југословенској кинотеци, а признање је у име београдске општине Звездара примио њен председник Едип Шерифов.
Поред општине Звездара, добитници ове награде су и Беочин, Нови Сад, Ниш, Вршац, док су вицешампионска места припала Смедереву, Крушевцу, Старој Пазови, Оџацима и Књажевцу.
Приликом образлагања награде речено је да су градови и општине реформама локалне администрације и применом нових модела и приступа у раду значајно унапредили квалитет живота у локалној заједници и ниво услуга према грађанима, привукли инвестиције, успоставили партнерски однос са постојећом привредом и подстакли развој локалне економије.
Градска општина Звездара, поводом добијања ове значајне награде, захвалила се волонтеркама и волонтерима, који су срце Волонтерског сервиса Звездаре, али свим појединцима и фирмама који су на било који начин помогли рад сервиса. Позвала је све заинтересоване да наставе да раде на томе да овај хумани и инспиративни сервис грађана настави да мења свакодневну слику стварности.

Хумани Звездарци - помоћ старијима и немоћнима

Општина Звездара је основала Волонтерски сервис Звездаре ради оснаживања социјалне улоге локалне самоуправе да на непосредан, доступан и квалитетан начин, кроз ангажовање волонтера, помогне суграђанима који имају проблем у свакодневном функционисању.
Задатак Волонтерског сервиса Звездаре је да, поред пружања помоћи угроженом становништву у свакодневном животу, ангажовањем волонтера на директан начин афирмише вредности и идеју волонтирања као принципа помоћи, солидарности и самопомоћи, чиме се подстиче коришћење постојећих људских ресурса и посебно залаже за проактиван начин живота Звездараца у локалној заједници према суграђанима за које је нечија солидарност од великог значаја.
Право на волонтерске услуге у кућним условима имају грађани Звездаре без породичног старања, старија, немоћна и лица са инвалидитетом, једнородитељске породице са болесном и децом са сметњама у развоју, а за које су услуге волонтера драгоцена и бесплатна помоћ у свакодневном функционисању.
У просторијама ВСЗ-а волонтери и стручњаци реализују Програм психосоцијалне подршке родитељима болесне и деце са инвалидитетом, са проблемима у друштвеном понашању, или су напустила редовно школовање и слично и то кроз организовање радионица са циљем подизања родитељских компетенција, пружања информација о услугама које пружају надлежне институције (здравство, социјална заштита...), развијање принципа помоћи и самопомоћи.
Волонтери су грађани Звездаре који су спремни и едуковани да својим услугама добровољно помажу најугроженијим суграђанима помажући им у набавци основних животних намирница, лекова, лакшим кућним пословима, кретању, читању литературе и штампе.
Услуге волонтера се пружају корисницима два пута недељно у трајању од 90 минута.

Новогодишња хуманитарна акција сервиса за малишане у Прихватилишту

decaaaПоводом предстојећих празника Волонтерски сервис Звездаре организовао је традиционално прикупљање одеће, обуће, играчака и школског прибора за децу и младе збринуте у Прихватилишту за децу и омладину у ул. Булевар ослобођења 219.
У петак 27. децембра прикупљење ствари су стигле до ових малишана који су, отварајући поклоне које су им послали Звездараци, рекли да им све треба и да их свака пажња обрадује.
У акцији су учествовали грађани Звездаре, запослени у Општини Звездара и волонтери Волонтерског сервиса Звездаре.

                                                                                                Извор: Кућа добрих вести/општина Звездара


Последњи пут измењено субота, 28 децембар 2013 12:37
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија