Кућа Добрих Вести

Login

Хуманитарна акција без рока трајања

Оцените овај чланак
(4 гласова)

UNS.jpggggggБЕОГРАД – У тренутку када су се увелико доводиле у питање друштвeне вредности у Србији, доносили закључци да оне више не постоје и да их треба поново вратити– изненадила нас је хуманост и солидарност нашег народа, организоване акције, жеља за друштвеним активизмом како би се помогло становништву угроженом у поплавама.

Заправо, оне који су сумњали у цивилизацијске и друге вредности нашег друштва – та хуманост јесте изненадила а оне који су веровали да још увек све није изгубљено и да је колективни дух из доба социјализма опстао - радују се што су били у праву.

Е сад, да ли са сигурношћу можемо рећи да ће сваке вечери до краја године у ударним информативним емисијама бити по један прилог о проблемима локалних самоуправа, недостајућим средствима, обнови инфраструктуре, пољопривреде?Већ сада треба размишљати о механизмима који ће трајати дуго. На пример, што не би постојала сваке седмице емисија на РТС-у о санацији штете, контроли хуманитарне помоћи, докле се стигло у обнови, указивању на злоупотребе и како их спречити. Што не би и интернет заједница покренула неку заједничку акцију или пројекат на друштвеним мрежама? Систематизован и континуиран приступ овој несрећи која нас је задесила је неопходан.

Да ли ће се одржати континуитет пружања помоћи и након што медији престану да интензивно извештавају о катаклизми која нас је задесила?Они су били велики генератор акција које су покренуте, као и друштвене мреже. Интернет заједница и твитераши су послали милионе порука са корисним садржајима и информацијама. Негде је могло и да се прочита да се Твитер у једном тренутку претворио у – прави информативни центар.

Млади људи за које је већ владала предрасуда да кулирају у својим крајевима, дрогирају се, ленчаре, троше новац својих родитеља показали су и да су та уверења била погрешна. Огроман број волонтера, дух заједништва који се пробудио, покренута енергија - дивна слика послата у свет!

Спојили су се неспојиви – навијачи Црвене Звезде и Партизана, опозиција и позиција, избрисале су се разлике...и то је нешто што пружа оптимизам и буди наду, да није све изгубљено и да ће наше друштво и после ове катаклизме да се изгради и буде још боље.

На територији Србије до сада је евакуисано 25.070 особа са угрожених подручја. Кроз прихватне центре прошло је преко 9.000 људи, без струје је 26.000 домаћинстава. Ситуација је и даље критична, на стотине кућа је нестало услед поплава и клизишта. Очекује нас још један поплавни талас, а огроман број волонтера помаже да се изграде насипи и помогне у евакуацији угроженог становништва.

Штета је непроцењива и већ се мери у милијардама евра. Велико је питање када ће људи моћи да се врате и почну обнову својих домова и пратеће инфраструктуре. Многи од њих остали су без стоке од које су живели, а поља су сасвим уништена водом. Неки су заувек изгубили све што су имали и неће имати где да се врате.

pakovanja

Рачун за уплату хуманитарне помоћи

Број рачуна на које се може уплатити помоћ рачуна, расте из дана у дан.

Од данас је могућа уплата хуманитарне помоћи жртвама поплаве у Србији путем PayPal-а из 193 земље и региона. Донације се примају путем адресе Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Рачун припада дипломатском представништву Србије у Бриселу одакле се новац директно пребацује на рачун Владе Републике Србије намењен помоћи угроженима од поплава.

Рачуни за помоћ угроженима:

 Влада Републике Србије отворила је динарски и девизни рачун за уплату помоћи пострадалима у поплавама

ДИНАРСКИ РАЧУН: 840-3546721-89

СВРХА УПЛАТЕ: отклањање последица ванредних околности – поплаве

НАМЕНСКИ ДЕВИЗНИ РАЧУН: 01-504619-100193230-000000-0000

ИНСТРУКЦИЈА ЗА УПЛАТУ ИЗ ИНОСТРАНСТВА

Уплата хуманитарне помоћи жртвама поплава у Србији путем PayPal-а из 193 земље и региона омогућена је путем адресе floodrelief.gov.rs.

Бројне акције и хуманитарна помоћ

Акцији Удружења новинара Србије и твитераша из организације #Kabinet одазвали су се бројни појединци и фирме и за протекла два дана прикупљено је десет тона помоћи за пострадале у поплавама. У акцији која још траје прикупљени су дуготрајна храна, храна за децу, средства за хигијену, одећа, обућа, вода, сокови, дечији креветци, пелене, фрижидери, храна за животиње...

У овој акцији учествовала је и Кућа добрих вести.

Помоћ угроженима отпремљена је у Лазаревац, Смедеревску Паланку, Ваљево, Стари ДИФ, Нови ДиФ, Општину Вождовац, Шупљу стену, Крупањ, Халу спортова, Општину Нови Београд, Клинички центар, Хотел Славију.

УНС и твитераши прикупили десет тона помоћи УНС и твитераши прикупили десет тона помоћи

У Смедеревску Паланку јуче је однесена вода у болницу „Стефан Високи“, а храна је однета у штаб у зграду Општине.

У акцији је до сада учествовало више од 120 појединаца и фирми међу којима су Златиборац, Атлантик група, Мона, Нектар и Марбо.

У УНС помоћ су донели и средњошколци из београдске Друге економске школе. Седморица ђака трећег и четвртог разреда самостално су довезли и испоручили помоћ.

Прикључите нам се и ви јер акција #HumanostNaDelu УНС-а и организације #Kabinet траје и данас.и

kuca.jpggggg

Туристи из иностранства желе да пруже помоћ

Туристичка организација Београда је обавештена да је протеклих дана велики број домаћих и страних гостију у Београду изразило жељу да донира новац као помоћ угроженима од поплава које су задесиле Србију.

Поред велике захвалности туристичкој привреди Београда на сарадњи и пружању несебичне помоћи, моле се поново београдски  хотели, хостели и приватан смештај да информације о могућностима уплате на динарски и девизни рачун за помоћ у отклањању последица од поплава Владе Републике Србије учине доступним и видљивим својим гостима.

 Такође, препоручује се да на рецепцијама хотела постоје спремне уплатнице са уписаним подацима за уплату.

У Туристичкој организацији Града Новог Сада у Инфо центру у Јеврејској улици број 10, до краја недеље, сваког радног дана од 07,30 до 18 часова наставља се акција прикупљања помоћи за угрожене у поплавама.

Позивамо суграђане да донесу неопходну помоћ у виду конзервиране хране, која не мора термички да се обрађује, воду и козметику, као и храна и козметика за бебе.

ЕXIT помаже

У наставку ангажовања  ЕXIT фондације за помоћ угроженима од поплава, једна у низу акција биће и хуманитарна продаја ЕXIТ мајица. Љубитељи ЕXIТ фестивала биће у могућности да помогну најугроженијима куповином мајица у различитим дезенима, са обележјима ЕXIТ фестивала. Мајице по симболичној цени од 700 динара моћи ће да се купе у Новом Саду у Туристичком информативном центру Туристичке организације Града Новог Сада, у Јеврејској 10, почев од уторка, 20. маја.

Целокупан приход од продаје мајица биће дониран званичним фондовима за помоћ угроженима од поплава. Радно време Туристичког информативног центра радним данима је од 7,30 до 18,00 часова и суботом од 10,00 до 15,00 часова.

ЕXIТ фондација је, у сарадњи с компанијом ВОДАВОДА, обезбедила 100.000 литара флаширане пијаће воде, која ће бити дистрибуирана у наредним данима.

ЕXIТ фондација окупила је и 300 људи за помоћ угроженима, а међу њима је било 200 чланова организационог тима ЕXИТ-а и радника обезбеђења фестивала који су у суботу, 17. маја са четири аутобуса отишли у Сремску Митровицу, једну од најкритичнијих тачака у одбрани од поплава.

У међувремену на телефоне ЕXIТ-а јавило се преко 100 волонтера, чији су контакти прослеђени кризним штабовима у Србији.

Фондација „Ана и Владе Дивац“ –  обнова кућа, школа и стада стоке

Фондација „Ана и Владе Дивац“ ће дати све од себе, у складу са својим претходним искуствима у подршци најугроженијима, да помогне угроженима: у обнови појединачних домаћинстава-кућа (грађевински пакет за обнову), основних школа и вртића у поплављеним подручјима, куповини нових стада стоке и обнова пољопривреде у селима

Позивамо вас да нам се придружите у овом заиста тешком тренутку за нашу земљу и за дестине хиљада њених грађана, и да позовете своје пријатеље, познанике и породицу да помогну колико могу.

 

Укључивање у акцију могућ је на на неки од следећих начина: уплатом онлајн донације, уплатом на донаторски динарски рачун фондације, слањем СМС поруке на 2112. Цена СМС поруке је иста за све мобилне мреже у Србији и износи 100 динара.

Кол центар ПКС за помоћ компанија

Компаније, организације, јавна предузећа и банке у Србији настављају да донирају помоћ угроженим грађанима због поплава и пружају уточиште евакуисаном становништву.

Свим привредницима који желе да пруже помоћ у ванредној ситуацији од данас је на располагању и Кол центар Кризног штаба Привредне коморе Србије (ПКС), преко кога могу добити информације како да реализују донацију угроженима од поплава.

Телефони Кол центра су 011 33 00 961 и 011 33 00 962. Информације се могу добити и путем електронске адресе Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПКС апелује на привреднике да наставе са акцијом прикупљања помоћи угроженом становништву са поплављених подручја Србије. Сви привредни субјекти, који су у могућности треба да одрже процес производње и наставе пословне активности, како би допринели санирању последица катастрофалних поплава и очувању привредног амбијента.

Хумана акција и у Крагујевцу

Данас је дистрибуирано преко 10 тона хуманитарне помоци (хране, воде, средстава за хигијену и гардеробе). Помоц је одвезена у Свилајнац, Смедеревску Паланку,Парацин и Рековац. Изузетно велики број младих људи је данас волонтирао у Црвеном крсту, радеци озбиљне физичке послове на паковању робе, а такодје је за сваку похвалу и цињеница да превоз до угрозених места није био пробем, јер су многи представници фирми лили појединци нудили своје услуге.

Звездара – два пункта за хуманитарну помоћ

Штаб за ванредне ситуације Општине Звездара одредио је 2 пункта на које грађани могу да доносе хуманитарну помоћ за угрожене поплавама:

-на портирници управне зграде Општине, Булевар краља Александра 77 и

-у просторијама Црвеног крста Звездаре, Јагићева 5.

Радно време је 24 сата дневно.

У овом тренутку најхитније потребе су: средства за личну хигијену, храна за бебе, пелене и опрема за бебе, флаширана вода, конзервирана храна, доњи веш и чарапе

Штаб за ванредне ситуације Звездаре захваљује се хуманим Звездарцима који су током протеклих дана доносили помоћ.

Сва прикупљена помоћ одвози се у два главна магацина које је одредио Градски штаб за ванредне ситуације, који распоређује прикупљену помоћ према приоритетима и прослеђује центрима за збрињавање угрожених.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 19 мај 2014 20:39
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија