Кућа Добрих Вести

Login

Кол центар за психолошку помоћ угроженима

Оцените овај чланак
(4 гласова)

ministarstvoodbraneБЕОГРАД - У оквиру акције „Прва психолошка помоћ” становништву угроженом поплавама отворен је СОС кол-центар.

Одрасли и млади могу позвати телефон 0800-111-111 сваког дана од 12 до 20 часова, а за децу и родитеље отворен је телефон 0800-123-456, који је уједно и број Националне дечје линије и ради 24 часа.
На овим телефонима дежураће стручњаци, све особе које осећају последице кризе могу позвати ове телефоне и добити инструкције како да превазиђу проблеме који су их снашли, објавило је Министарство одбране.
На телефонској линији ће дежурати едуковани стручњаци за рад на СОС линији, а сва лица, која на било који начин осећају последице по психо-физичко здравље, могу позивом на наведене бројеве, добити помоћ дежурног стручњака на СОС линији, који ће им помоћи да превазиђу кризу и дати даља упутства.
Стручњаци који се још нису пријавили, а желе да дају допринос у акцији "Психолошка прва помоћ", могу да дају своје податке на телефоне 064 8743039 и 011 3609101.
Кол центар је отворен у сарадњи са Телекомом Србија, а удруженим снагама акцију су подржали министарства одбране, здравља, просвете, науке и технолошког развоја, запошљавања и социјалне политике и унутрашњих послова, Служба за управљање кадровима Владе Србије, Градска управа Београда, Црвени крст и УНИЦЕФ.
Оперативност акције обезбедили су Департман за психологију Факултета за медије и комуникацију, УНИЦЕФ и Центар за интерактивну педагогију, секретаријати за здравство и за социјалну заштиту града Београда, Војно-медицинска академија, Национална дечја линија Србије - НАДЕЛ и друге здравствене и академске институције.
Како је најављено у медијима, у плану је и отварање психолошког кризног центра у Обреновцу, у коме ће помоћ моћи да потраже и житељи овог поплављеног града.

Решити измиривање обавеза предузећа у поплављеним подручјима према држави

Овом приликом упућујемо апел држави да донесе мере и инструкције које ће олакшати економски живот у поплављеним подручјима. Власници предузећа и предузетничких радњи се преко ТВ прилога већ жале да им је опао промет или да га немају уопште а да стижу на наплату обавезе према држави.
Стога, да ли постоји могућност (да ли се припремају неке мере) да у поплављеним подручјима буду припремљене и примењене неке олакшице за предузећа за плаћање пореза, доприноси, такси....

Какав је статус радника у тим радњама и предузећима?Колико могу одсуствовати са посла због ситуације у којој су изгубили све (они који раде у БГ), а за оне који су радили на пример у Обреновцу какав је тренутно њихов радни статус и шта ће бити са њиховим радним местима?Све је ово недовољно разјашњено у медијима.
Девојка која је радила у месари и која се налази у прихватном центру добила је СМС од газде у коме он пише да ако се сутра не појави на послу, добиће отказ. Каква је правна заштита могућа у тој ситуацији? Можда не би било лоше отворити телефонску линију и за правно саветовање грађана.

Битни линкови

Да би помогли грађанима да се лакше снађу у чишћењу своје имовине и кућа доносимо и линк где могу да прочитају инструкције за безбедно чишћење простора после поплава. Реч је о линку ка сајту Скупштине градова и општина (СКГО) која има систематизован интернет приступ овом проблему.
Додатне информације могу да добију бесплатно на телефон 0800 222 333

Такође СКГО нуди и јасан табеларан преглед градова и општина угрожених елементарним непогодама о њиховим хитним и неодложним потребама.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 24 мај 2014 22:20
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија