A+ A A-

Рачунари за ученике Медвеђе од Малезијског добротворног базара

Оцените овај чланак
(2 гласова)

malezijafiksnaМЕДВЕЂА - Отправник послова Амбасаде Малезије у Србији Јубазлан Јусоф уручио је ученицима и професорима основне школе „Горња Јабланица“ у Медвеђи рачунарску опрему вредну око 300.000 динара која је набављена после Малезијског добротворног базара 2014, одржаног овог пролећа.


„Амбасада Малезије је имала задовољство да се данас представи Основној школи “Горња Јабланица” и да види прави пример националне интеграције који су на делу показали млади ученици и наставно особље. Пружање подршке оваквом духу и истицање вредности образовања је управо оно што смо имали на уму када смо бирали тему овогодишњег добротворног базара,“ рекао је отправник послова Јубазлан у Медвеђи у уторак 17. септембра.


Малезијски дипломата, са сарадницима из амбасаде те земље из Југоисточне Азије у јуну је уручио компјутерску опрему у вредности од 500.000 динара као донацију основној школи "Светозар Марковић" у Сјеници.

 

                                                malezijacek

На свечаности у Медвеђи је Јубазлан казао како верује да је постизање одрживог мира и хармоније у подручјима насељеним етнички мешовитим становништвом основни предуслов за њихов развој и напредак.


Свечаност је обухватала интеракцију са ученицима, упоредну видео презентацију Србије и Малезије, културно-уметнички програм који су припремили ученици и профеори школе, као и разгледање изложбе ученичких уметничких радова инспирисаних том далеком егзотичном земљом.

 

Добро образовање производи добре грађане


„Веома смо поносни што видимо да је толико младих људи заинтересовано за учење и спорт,“ изјавио је отправник послова у присуству ученика, директора школе и председника општине Медвеђа, Слободана Драшковића. Добро образовање производи добре грађане, поручио је Јубазлан.


Отправник послова је казао да искуство Малезије показује да је „образовање један од стубова сваког друштва које би да заузме своје место у свету заснованом на економији знања”. У том смислу је он навео да је амерички активиста за права црнаца Малколм Икс (1925-1965) једном приликом рекао: “Образовање је пасош за будућност, јер сутра дочекује оне који се за њега спремају”.


Јубазлан је казао како је убеђен да је свако од ученика у о.ш. „Горња Јабланица” „добар у нечему". Свако од вас има нешто да понуди. А ви имате одговорност према себи да откријете шта је то нешто. То је шанса коју једино образовање може да омогући. Верујте ми – није важно шта желите да радите у животу – прилично сам сигуран да ће вам образовање бити потребно да бисте то радили... Не можете да напустите школу и једноставно дођете до доброг посла. Морате за то да радите, да напорно вежбате и учите”, поpучио је Јубазлан.

 

                                          malezijarukovanje

 

Малезијски дипломата је истакао и изузетан значај напора професора у школама, „јер они не треба само да обезбеде модерно образовање за своје ученике, него и да их науче како толеранцији тако и традиционалним вредностима. Желео бих да вам цитирам малезијску народну изреку која каже ‘Уколико хоћеш да савијеш бамбус, мораш да почнеш чим никне’”.
Рачунарска опрема је набављена према списку који је сачинило руководство О.Ш. “Горња Јабланица”.


На свечаној додели донације је био и Раде Савић, светски шампион у пауерлифтингу (powerlifting) и промотивно лице Малезијског добротворног базара 2014.

 

                                             malezijasport

Малезијски добротворни базар је традиционална добротворна манифестација коју је амбасада те земље, трећу годину заредом oрганизовала у Београду 31. маја.

 

Малезијски базар - помагање онима којима је потребно


Партнери овогодишњег базара су били Канцеларија за одрживи развој недовољно развијених подручја Владе Републике Србије, ПМЦ Инжењеринг Београд и Ртањска вода. Значајне компаније, донатори и помагачи догађаја су били: AGS Worldwide Movers, Етихад Ервејз, Belgrade Insight, Ревита, Хајат Реџенси, Малезијско-српски пословни савет, Interdean Recreation Services, Jungle Travel, Београдски Сајам, Ин Хотел, Move One, Movem Toy, Џамбо Травел, Хотел Парк Рума, Super Security, Бел Медик, Beyond Frontiers Audio, Туристичка организација БеоградаСрпско-малезијски друштвени и пословни форум и ВАФ маркетинг.

 

Малезијски добротворни базар је манифестација када у Амбасади отварају врата за српску јавност ради приближавања грађана две државе и њиховог окупљања око племенитог циља, помагања онима којима је то потребно. Прва оваква манифестација је одржана 2012. са циљем помагања Дому за незбринуту децу „Јован Јовановић Змај” из Београда. Тада је прикупљено око 1.800 евра, од којих је у дому направљен Малезијски кутак, у коме се деца могу одмарати.


За помагање породилиштима здравствених центара у Алексинцу и Књажевцу на базару 2013. је прикупљено више од 4.000 евра. За укупна донирана средства у вредности од око 5.000 евра купљено је оно што је породилиштима било потребно, ћебад, простирке, прекривачи....

 

Уочи овогодишњег базара је отправник послова Јубазлан рекао како су за добијање донације „критеријуми веома једноставни. Потребна нам је школа у региону који је веома сиромашан. Такође, трагамо за неком врстом мешовитог састава ученика. Малезија је мултинационална, мултирелигиозна земља и ми знамо колико је то битно. Веома је важно да се бринете за ове врсте школа јер конфликти могу настати у неразвијеним подручјима,“ приметио је Јубазлан.


Отправник послова је казао да је пред овогодишњи базар састављена листа од 20 школа и да је он посетио готово 70 одсто њих. „Знамо тачно шта желе, тако да имамо циљ. Више пара из добротворног базара значи да ћемо моћи више да дамо школама,” навео је Јубазлан.
“Потребе су различите од школе до школе. Неке школе траже више, неке мање, јер некада су им потребни компјутери, а некада 200 нових столица, и то само за једну школу,” казао је малезијски дипломата.

 

Образовање - област у коју Малезија доста улаже


Јубазлан је у једном ранијем разговору истакао да је у Малезији образовање веома битно и за то се одвајају велика средства. „Ми шаљемо наше студенте у иностранство, дајемо стипендије, имамо посебне фондове. Чак и уколико у неким случајевима не добијете стипендију, јер је за то потребно остварити одличан успех, постоји посебан фонд из кога можете добити позајмице од Владе и накнадно враћати средства,“ навео је Јубазлан.


Малезијски дипломата је истакао и да здрав начин живота може у великој мери да помогне младом човеку да остане на правом путу и оствари своје животне циљеве. Тим поводом је он захвалио шампиону Савићу за изузетно добру сарадњу током промоције добротворног базара и изразио наду да ће јачати сарадња између Малезије и Србије на пољу спорта.


Отправник послова Јубазлан је казао како су током три године од почетка базара, “прилично јединствене иницијативе из области јавне дипломатије”, а многи људи и организације у Србији разумели су и подржали напоре амбасаде Малезије. ”За то време многи од њих су постали много више од партнера у напорима Амбасаде – они су постали наши блиски пријатељи,” казао је малезијски дипломата.


“Чврсто сам уверен да ће дух Малезијског добротворног базара допринети стварању пријатељских веза и доброте кроз сарадњу и међусобно поштовање,” поручио је Јубазлан.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 30 септембар 2014 00:09
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани