Кућа Добрих Вести

Login

Уговори за унапређење положаја особа са инвалидитетом

Оцените овај чланак
(2 гласова)

ugovoriiiiiiБЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин потписао је данас, са представницима 33 савеза особа са инвалидитетом, уговоре о финансирању пројеката који се односе на унапређење положаја особа са инвалидитетом.
Министарство за рад је подржало 33 пројекта у укупном износу од 218 милиона динара.

 

Та средства, како је речено приликом потписивања, омогућиће рад и деловање 22 републичка и 11 покраијинских савеза особа са инвалидитетом, односно спровођење програмских активности 530 локалних удружења, чланица тих савеза, објавило је Министарство рада, социјалне политике и запошљавања.

 

Вулин је том приликом рекао да је циљ да се реше и смање проблеми са којима се суочавају особе са инвалидитетом, као и да им се помогне у томе, објавило је Министарство за рад, запошљавање и социјална питања.

 

Он је додао да је протекле године сарадња са представницима савеза особа са инвалидитетом била беспрекорна и да се нада да ће она остати таква.

 

Подсетио је и да, упркос мерама штедње, нису смањене количине новца намењене за особе са инвалидитетом будући да је, како је казао, функционисање и рад савеза веома важно.

 

Вулин је најавио и да ће се у наредном периоду и законским решењима настојати да се унапреди положај особа са инвалидитетом.

 

Он је подсетио и да је Министарство у фебруару започело инспекцијске контроле предузећа како би се видело у којој мери се послодавци придржавају закона и да ли запошљавају особе са инвалидитетом.

 

Министар за рад је најавио да ће крајем овог месеца изнети и податке о томе.

 

Данашњи уговори који су потписани, казао је, веома су важни за инвалидски покрет јер им омогућују да функционишу несметано и да се боре за побољшање положаја.

 

Он је подсетио да се већ кренуло у измене Закона о удружењу особа са инвалидитетом, којим ће бити дефинисано ко су инвалидски представници, како се формирају удружења, како функционишу...

 

Ове године биће донете измене Закона о социјалној заштити који регулише одређена права и за њих, а ускоро би требало да се донесе и Закон о употреби знаковног језика, као и о употреби пса водича.

 

Председник Савеза слепих Србије Милан Стошић захвалио је министру Вулину на сарадњи и потписаним уговорима истичући да да је сарадња са министарством боља него икад, а да је посебно важна у областима које се односе на законе чије се измене планирају.

 

Извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом Иванка Јовановић истакла је да потписивањем уговора држава и министарство показују однос према особама са инвалидитетом, а да су средства намењена различитим видовима подршке.

Јовановић је указала да је сарадња министарства и инвалидског покрета подигнута на знатно виши ниво.

 

Она се осврнула и на планиране измене Закона о социјалној заштити наводећи да ће се њиме отклонити уочене слабости.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 18 фебруар 2015 22:51
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија