Кућа Добрих Вести

Login

Ускоро нова "Олимпијска кућа" ОКС на Ташмајдану

Оцените овај чланак
(0 гласова)

БЕОГРАД – Председник Олимпијског комитета Србије (ОКС) Владе Дивац најавио је данас, на четвртој годишњој Скупштини ОКС да ће се ускоро решити недостатак пословног простора и да ће ОКС добити нову “Олимпијску кућу”.

- Просторије у којима се налази ОКС у Улици ђенерала Басића су постале тесне. ОКС је у њима од 1999. и биле су привремено решење. ОКС поседује плац са објектом у Улици Андре Николића и  покушаћемо да га, у договору са Градом Београдом,  заменимо за простор на Ташмајдану укупне површине од 892 квадрата.  Тиме ћемо, надам се  коначно решити наше „стамбено питање“ и омогућити рад служби које ће бити на располагању врхунском српском спорту – рекао је Дивац.

Усвојени су и извештаји о раду у 2011. као и финансијски извештај за прошлу годину.

У уводној речи, Дивац је истакао да су у све активности, у сваки програм, сви из Олимпијског комитета Србије унели много позитивне енергије и ентузијазма и да резултати нису изостали.
- Учешће српских младих спортиста на зимском Ејоф-у у Либерецу у Чешкој и летњем у Трабзону у Турској, када је освојено и пет медаља, било је веома запажено, предочио је он. Из „Олимпијске солидарности” 15 спортиста добија стипендије до Лондона, а у екипним спортовима ветерполо репрезентација. Много је урађено и на популарисању олимпијског покрета и олимпијаца за Лондон кроз програме „Олимпијска Србија“ и „Еколимпијада“.

Дивац је додао и да је нова категоризација спортиста поделила олимпијце у четири категорије – кандидат за медаљу, Топ 10, учесник игара - „Б“ норма и потенцијални олимпијски учесник и да је укупно 92 појединца из 11 спортова и четири тимска спорта обухваћено овом систематизацијом.

Олимпијци - кандидати за медаљу су  ватерполисти, Новак Ђоковић (тенис), Андрија Златић, Зорана Аруновић и Немања Миросављев (стрељаштво), а у Топ 10 су Чавић, Ленђер, Стјепановић и Хигл (пливање), Томашевић, Дудаш, Колашинац и Јевтић (атлетика), Дреновак (бокс), Микец, Величковић, Арсовић и Максимовић (стрељаштво), К-4 жене, Марко Томићевић и К-4 мушкарци (кајак), М-4 и М - 2 (веслање), Ивановић, Зимоњић,  Јанковић, Троицки и Типсаревић (тенис), Мандић, Гладовић и Фејзић (теквондо).

Ђорђе Вишацки, генерални секретар ОКС обавестио је 59 присутних делегата (од 85 колико је скупштински кворум) да је у 2011.  ОКС приходовао 467,7 милиона динара, а да су расходи били око 455,7 милиона динара. Од Министарства омладине и спорта Србије добијено је из буџета 260,6 милиона динара, од Града Београда 28,7 милиона, од Војводине осам милиона, од Олимпијске солидарности 25,6 милиона, од маркетинга 130,8 милиона... Значајно повећање у оносу на 2010. је у делу маркетинга (скоро за 50 процената) и да су лане приходи били 25 процената већи него 2010.

Као добар пословни резултат Вишацки је истакао смањење трошкова пословања са 20 процената у 2010. на седам процената у 2011.  и подвукао да је 75 процената средстава прошле године искоришећено за спортске програме.
У 2012. планиран је буџет од 521,8 милиона динара: од Министарства омладине и спорта Србије стићи ће 341 милион, од Града Београда 16,3 милона и од АП Војводине пет милиона динара. Од пула „Заједно за Лондон“ очекује се  130,54 милиона, а од МОК и ЕОК 25,4 милиона... Према финансијском плану учешће српских спортиста и мисја ОКС у Лондону коштаће 67,2 милиона динара.

Остварили смо изузетну сарадњу са угледним фирмама – спонзорима и у пулу „Заједно за Лондон“  је тренутно 20 чланова. Уз подршку Минстарства омладине и спорта Србије, владе Војводине и Града Београда и спонзора већ смо  обезбедили средства за припреме и учешће српских олимпијаца у Лондону, али желимо и да на најбољи начин представимо ОКС свим заинтересованима као доброг партнера и заштитни знак Србије у области спорта. Тиме ћемо отворити врата за подршку олимпијском тиму Србије и за олимпијски циклус 2013- 2016. године,  закључио је  Дивац.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 31 август 2012 12:06
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија