Logo
Одштампајте ову страницу

14 јун – Светски дан давалаца крви

Оцените овај чланак
(1 Глас)

kapkrviiiiiЕОГРАД - Сваког 14. јуна широм света се одржавају активности које имају за задатак захвалност свим људима добре воље који дају део себе за спас других. 14. јун се слави у част рођендана Карла Ландштајнера који је открио АБО крвно групни систем.


Карл Ландштајнер је био аустријски биолог и физиолог који је живео од 1868 до 1943. За своје откриће АБО крвно-групног система је 1930. године добио Нобелову награду.


Међународни дан давалаца крви, почевши од 1995. године, а Светски дан здравља од 2000. године, тематски су углавном били фокусирани на безбедној крви. Први Светски дан давалаца крви обележен је 14. јуна, 2004. године. Све раније спроведене иницијативе и веома распрострањено интересовање за ову област, довели су до усвајања Резолуције на Светској здравственој скупштини (одржаној 2005. године, када је Светски дан давалаца крви установљен као догађај који ће се обележавати једном годишње, и када је упућен позив светској јавности за најширу могућу медјународну подршку. Ова резолуција је упућена свим медјународним организацијама и агенцијама које се баве безбедношћу крви на глобалном плану, као позив на сарадњу и давање подршке промоцији Светског дана давалаца крви.


Широм света 14. јуна се организују различите манифестације са циљем да се подигне свест о виталној улози трансфузије крви у спасавању живота и унапређењу здравља људи, као и да се апелује на људе да редовно дају крв како би се спречиле несташице у болницама и клиникама, а посебно у земљама у развоју где су количине прикупљене крви веома ограничене.


Институт за трансфузију крви Србије најавио је да ће заједно са Заводом за трансфузију крви Војводине, Заводом за трансфузију крви Ниш и Црвеним крстом Србије, обележити Светски дан давалаца крви данас традиционалним уличним дружењем са грађанима на прометним улицама и трговима у Београду, Новом Саду, Нишу и у преко сто градова широм Србије.


У Београду, грађани ће моћи да дају крв од 8 до 15 часова у Институту за трансфузију крви Србије. Волонтери Црвеног крста ће уз наменски сачињен информативно едукативно промотивни материјал информисати грађане о важности давања крви и компонената крви и то у околним улицама и на платоу испред Храма Светог Саве у периоду од 10 до 13 часова.


Под слоганом „Хвала вам што сте ми спасили живот“, ове године упућујемо захвалност даваоцим крви у име оних чије су животе спасли, добровољно дајући крв. Истовремено, позивамо грађане који до сада нису давали крв да то учине већ данас и поручујемо им: „ Дајте крв редовно, дајте крв добровољно“. Циљ је мотивисање редовних давалаца крви да наставе да дају крв, а да здраве особе које раније нису давале крв, постану даваоци крви.

hvala

Са 33 давања крви на 1000 становника на нивоу земље и 34 давања крви у Београду, Србија је у самом врху и спада међу земље са високим процентом давања крви. У Србији је, иначе, потребно прикупити око 700 јединица крви сваког дана. Годишње грађани Србије дају крв преко 240 000 пута, од тога у Београду 86.000, што је довољно за збрињавање наших болесних и повређених суграђана.


У свету се годишње прикупи 108 милиона јединица крви,од тога се половина прикупи у високо развијеним земљеме где живи свега 18% светске популације. Остатак се прикупи и примени у осталим, средње развијеним и неразвијеним земљама. У земљама са ниском стопом бруто националног дохотка, чак 65% трансфузије крви добијају деца млађа од пет година, док у земљама са високом стопом бруто националног дохотка, трансфузију крви најчешће добијају пацијенти старији од 65 година (76%).
У развијеним земљама на 1000 становника прикупи се 36,8 давања крви, у средње развијеним 11.7, а у неразвијеним свега 3.9 давања.


Црвени крст Србије и трансфузиолошке службе у Србији годишње организују преко 3000 акција давања крви на факултетима, у компанијама, институцијама и у локалној заједници уз учешће преко 4.500 едукованих волонтера Црвеног крста и сарадњу са преко 127.000 давалаца крви у земљи.


Добровољно давање крви је изузетно важно јер трансфузија крви спасава животе и унапређује здравље болесника и има примену у великом броју различитих медицинских третмана. Адекватно снабдевање крвљу може се обезбедити искључиво редовним, добровољним, неплаћеним давањем крви. Од једне јединице крви, бенефит има неколико пацијената.


Доступност сигурне крви, продуката од крви и крвних деривата у сваком тренутку и за сваког пацијента којем је неопходна трансфузија, представља императив и интегрални део политике здравственог система наше земље.
Препорука Светске здравствене организације је да се све активности везане за прикупљање крви, тестирање, процесирање и дистрибуцију крви, обављају координисано на националном нивоу, посредством ефикасно организоване, интегрисане и умрежене службе за трансфузију крви. Национална служба за трансфузију треба да се руководи националном политиком и легислативом која промовише једнобразну примену стандарда, истоветан квалитет, безбедност крви и продуката од крви.


Принципи давања крви које је препоручила Светска здравствена организација, а промовише Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца и који су интегрисани у Закон о трансфузиолошќој делатности јесу добровољност, анонимност и бесплатност.


Равномерност развијености добровољног, ненаграђеног, редовног и анонимног давалаштва приоритет су у раду Црвеног крста у Србији и трансфузиолошке службе у нашој земљи.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 14 јун 2015 13:19
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015