Кућа Добрих Вести

Login

Добра вест: Основано удружење за пружање социјалне подршке младима

Оцените овај чланак
(2 гласова)

mladimrezaБЕОГРАД – Овом приликом хоћемо да вам представимо „Центар за усмеравање и постизање позитивних промена - МРЕЖА” је невладино и непрофитно и основано ради остваривања циљева у области социјалне заштите ради пружања помоћи и подршке деци, младима, појединцима, маргинализованим и угроженим категоријама становништва.

 

Пре шест месеци, петоро ентузијаста са вишегодишњим искуством рада са младима, повезало се ради остваривања заједничке идеје.
Као резултат, написан је пројекат првенац „Бирам да се активирам“ који је препознат од стране Траг фондације, за који можемо са поносом рећи да се веома успешно реализује па би нам било значајно да то обележимо и на овај начин.


У реализацију пројекта су укључени млади из домова „Моша Пијаде”, „Јован Јовановић Змај” и „Дринка Павловић“. Вођени искуством, желели су да помогну младима „ЦЗОДО” да се осамостале, охрабре и оснаже, а поготово младима који се припремају за излазак из домова.


Том приликом, ово удружење има намеру да помогне да на што лакши начин преброде прелазни период пред излазак из дома, да им помогнемо да увиде потребу за осамостаљивањем, самозаступањем и развију сопствене капацитете како би првенствено учинили нешто добро за себе па онда и за друге припаднике заједнице у којој живе, а самим тим и за друштво у целини.


Из тог разлога, идеја је да се пружи подршка деци без родитељског старања у професионалном и психо-социјалном осамостаљивању и планирању будућности кроз пружање практичних знања и развој вештина неопходних за живот у ванинституционалним условима.


Пројекат се реализује до 31.03.2016. године.


Састоји се из шест посета институцијама за које можемо рећи да могу имати значајну и пресудну улогу у њиховом будућем животу или им сама посета може помоћи у будућности.

 

Циљна група су деца средњешколског узраста који су у припреми изласка из система социјалне заштите.


За циљ пројекат практично упознавање младих са обавезама и правима које ће имати када се буду осамосталили.


Пројекат обухвата следеће посете: Националну службу за запошљавање, Канцеларију за младе, Саветовалиште у Дому здравља Звездара, Културни центар Чукарица, Банка Поштанске штедионице, Општину, Пореској управи.


Рад са младима се односи на вештине комуникације и однос према ауторитету, активну партиципацију, структуирање слободног времена и допринос локалној заједници кроз разне активности, остваривање права на здравсвену заштиту, очување целокупног физичког и психичког здравља, отварање текућег рачуна, упознавање са трошковима самосталног живота на месечном нивоу, објашњавање бруто/нето прихода, плаћање рачуна, упознавање са процедуром добијања и регулисања личних докумената.


У реализацији пројекта учествују: Сања Тешић, Јелена Мићуновић, Марко Глишић, Јелена Васић, Марина Јурша. Наиме, поменути су доста свог слободног времена посветили и посвећују деци и младима који су при установи ЦЗОДО. Стога ово је само један беочук и ланцу доприноса овим младим људима.

 

ИЗВОР: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 18 март 2016 14:17
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија