Кућа Добрих Вести

Login

Конкурс за посао без радног времена - постаните СОС мама

Оцените овај чланак
(6 гласова)

sosmamamaБЕОГРАД - Сања је једно од седамдесеторо деце која одрастају у СОС Дечијем селу Краљево. Завршила је седми разред основне школе са врло добрим успехом. Она глуми у локалном позоришту, пева у хору СОС Дечијег села Краљево и игра у нашој фолклорној групи. Пише и песме, које чита када организујемо приредбе и свечаности за госте и посетиоце Села.

 

„Волим да пишем о љубави, о породици… Имам доста песама о мојој мами“, објашњава Сања. Моја СОС мама ми пружа толико љубави, да имам осећај да ме заиста родила. Зато је она моја МАМА!“.

 

СОС Дечија села Србија, као организација посвећена бризи о деци у ризику и пружању подршке најугроженијим породицама, од 2005. године, кроз свој основни програм - СОС Дечије село Краљево, помажу да деца без родитељског старања одрастају у новим, хранитељским породицама и дому пуном љубави. У СОС Дечијем селу Краљево, у протеклих 12 година, бринули смо о 130 малишана свих узраста, из целе Србије. Данас су неки од њих успешни студенти, родитељи и самостално корачају кроз живот.

 

СОС Дечија села Србија тренутно су у потрази за СОС родитељима, који су спремни да се преселе у СОС Дечије село Краљево и посвете послу који нема радно време, већ подразумева двадестетчетворочасовну бригу о деци, којој су помоћ, подршка и пажња најпотребније. Ове године у концепт породичне бриге СОС Дечијих села Србија уведена је и једна новина – први пут за позицију СОС родитеља, могу да аплицирају и парови. Први СОС пар већ је прошао обуку потребну за бригу о деци и започео живот са новом породицом у СОС Дечијем селу Краљево.

 

С обзиром на актуелни конкурс, из ове организације позивају и охрабрују све заинтересоване жене старости од 28 до 40 година, као и парове, који испуњавају услов за хранитељство, или су заинтересовани да се баве хранитељством у кућама које обезбеђује СОС Дечије село у Краљеву, да се пријаве на конкурс слањем своје биографије и мотивационог писма поштом на адресу СОС Дечије село, Ул. Првомајска бр. 46-А, 36000 Краљево, факсом на: (036) 375 468 или електронски на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

 

СОС Дечије село је мрежа од 14 хранитељских породица које чине СОС мајке/хранитељице или СОС парови и деца, која су овде нашла нови дом, у којем одрастају са СОС родитељем/родитељима и биолошком и СОС браћом и сестрама. Велика предност за децу без родитељског старања која долазе из велике биолошке породице, је чињеница да браћу и сестре никада не раздвајамо, већ они настављају свој живот заједно у новој породици.

 

“Тек када је прошло неко време, схватила сам шта сам успела да урадим са децом. Видим колико имам подршку у њима и како знају да искажу захвалност и поштовање. Поверавају ми ствари које не говоре ником другом, а то је знак да смо изградили јако добро поверење међу собом. На свако од њих сам на свој начин поносна”, истиче Драгана, једна од првих СОС мама.

 

Ми верујемо да свако дете треба да има брижног родитеља и да одраста с браћом и сестрама, у сопственој кући, и подстицајном окружењу. На овом начелу се темељи породични приступ у СОС Дечијим селима.

 

 davanjeeee

 

„Живимо живот као и све друге породице. Једни другима помажемо, договарамо се, планирамо разна путовања, смејемо се, плачемо, живимо живот. Један дан који за неку породицу траје дуго, за нас је прилично кратак“, каже Биљана Момчиловић, која, као СОС мама тренутно брине о шесторо деце у СОС Дечијем селу Краљево.

 

СОС родитељ гради блиску везу са сваким дететом које му је поверено, пружа сигурност, љубав и стабилност неопходне за одрастање и развој сваког детета. Поред тога, СОС родитељ усмерава развој деце, води домаћинство, и препознаје и поштује породичне везе сваког детета, њихове културне корене и религију. Брине о деци 24 сата, свих 365 дана у години, радећи све оно што раде сви други родитељи, и много више, јер треба створити и одржати нове везе и блискост са децом која нису биолошки везана за СОС родитеље и која, веома често, имају тешку животну причу и трауматска искуства.

 

 

„То није само посао. Мој живот је богатији за 7 – 8 чланова породице. Када паднем и осећам да не могу више, они су ти који ме подигну да идем даље“ , истиче СОС мама Биљана.

 

 

СОС родитељ може постати само она особа која је спремна да свој живот посвети бризи о деци, да им пружи нови дом, љубав, осећај припадности и подршку за правилан развој свих потенцијала. Мора бити флексибилна, толерантна, посвећена, али и одлучна, доследна у адеквантим васпитним методама, истрајна у васпитавању деце и младих и пружању подршке и онда када је то веома захтевно и тешко. Такође, мора да испуни критеријуме потребне за добијање лиценце за хранитељство, по програму који спроводе Центар за породични смештај и усвојење и надлежни Центар за социјални рад.

 

„Ако се са децом не поступа баш као што би родитељи радили онда она не би била срећна“, тврди Биљана Булатовић, СОС мама, која у СОС Дечијем селу ради 12 година и које је збринула прву децу која су смештена у СОС Дечије село у Краљеву и од тада обезбедила топли дом за још седморо деце.

 

Кандидати за СОС родитеље пролазе неколико фаза процеса селекције, а изабрани се укључују у едукацију, која се састоји од теоретске и практичне обуке. Такође, они треба да буду спремни да се преселе и живе у породичним кућама у СОС Дечијем селу у Краљеву. СОС родитељ може бити и у браку, тада је важно да други брачни партнер такође има мотивацију и испуњава услове за овакву врсту живота и бриге о деци. Ако имају своју децу, битно је да је цела породица сппремна да прихвати нове малишане и да заједно живе као једна велика породица.

 

Конкурс за СОС родитеље отворен је до 20. октобра. Заинтересовани кандидати могу се информисати о конкурсу путем сајта www.sos-decijasela.rs и телефона 036 375 451 и на њега пријавити слањем биографије и мотивационог писма на адресу на један од три поменута начина.

 

СОС Дечија села Србија чланица су Међународне организације СОС Дечијих села, основане 1949. године, која данас у 135 земаља помаже 1 200 000 људи. Организација је у Србији присутна од 2004. године, кроз бригу о деци без родитељског старања у СОС Дечијем селу Краљево, Центар за подршку породици у Нишу, Обреновцу и Београду, Програме подршке хранитељским породицама, Програм за подршку запошљавању младих у Београду и програме хитне помоћи после земљотреса у Краљеву, поплава у Обреновцу и Лазаревцу и помоћи избеглицама у транзиту кроз Србију.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 10 октобар 2017 00:02

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија