Кућа Добрих Вести

Login

Не дозволите да се затвори једини Дневни боравак за децу са проблемима у понашању

Оцените овај чланак
(2 гласова)

deteljutkoooooooБЕОГРАД - Деца и млади са проблемима у понашању и млади у сукобу са законом требало би да су једна од приоритетних група корисника социјалне заштите јер њихова правилна ресоцијализација и реинтеграција утиче на ширу друштвену заједницу, али и напредак друштва уопште.

 

Зато не смемо дозволити да једини дневни боравак за ову децу буде затворен крајем априла и позивамо доносиоце одлука да подрже континуитет ове важне социјалне услуге.

 

Ово је главна порука са конференције за новинаре удружења ИАН, које од 2012. године интензивно и веома успешно ради с децом и младима са проблемима у понашању, као и са њиховим породицама.

 

Координаторка дневног боравка Љљана Марковић истакла је да је преко 90 одсто деце и младих који су учествовали у програмима ИАН Телецентра успешно подржано у промени понашања и укључено у друштво. „Више од четири петине наших корисника код нас дође по упуту Суда и Центра за социјални рад и зато сматрамо да оваква услуга не сме да зависи од добре воље било којих донатора, већ да Београд заслужује да је има као део система социјалне заштите”, нагласила је Љиљана Марковић.На конференцији је наведено и да је 2014. године боравак испунио стандарде које прописује држава и постао социјална услуга лиценцирана од стране Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања (ИАН је прва организација цивилног друштва у Србији која је добила ову лиценцу). Ипак, овај дневни боравак до сада није постао део система социјалне заштите и биће угашен крајем априла уколико до тада не буде нађено решење.

 

Мењати став према превентивним програмима

 


Мајка малолетне Светлане испричала је да је њена ћерка, која је била одличан ђак и успешан спортиста, почела да бежи из школе, напушта спорт и злоупотребљава дрогу. Уз подршку ИАН-а, после две године интензивног третмана оне је престала да се дрогира, вратила се у школу и сада планира своју будућност. „Моја ћерка је само једна од неколико стотина деце чији су животни путеви сада засигурно другачији него што би били да није било ИАН-а и зато апелујем да се омогући наставак рада овог дневног боравка“, рекла је ова мајка.Резултати међународног истраживања, које је спроведено и у Београду и Новом Саду, показали су да сваки пети ученик узраста 12-19 година носи неко оружје (палицу, нож, ланац, пиштољ). Такође, 21% њих је учествовало у групним тучама које су резултирале наношењем лаких или тежих телесних повреда, сваки шести је изјавио да је извршио обичну крађу, близу једне четвртине је конзумирало дрогу.Ако желимо здравије, срећније и подстицајније друштво, став према превентивним програмима као и свим успешним моделима третмана за децу и младе са проблемима у понашању у заједници мора бити другачији. Уколико се на време уочи проблем или потенцијални ризик и дете се укључи у програм који ће деловати корективно, али и подржавајуће, деца се успешно враћају на прави пут, а друштво добија зреле младе људе који следе систем позитивних вредности.Због тога апелујемо, пре свега на Град Београд, да подржи континуитет рада Дневног боравка и тиме пружи шансу деци и младима који се налазе у тешким животним ситуацијама да направе позитивну промену у свом понашању, а тиме и шансу овом граду да буде бољи, сигурнији, срећнији, поручено је на конференцији за новинаре ИАН-а".

 

 

Извор: Кућа добрих вести/УНС Прес


Последњи пут измењено субота, 17 март 2018 14:01

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија