Кућа Добрих Вести

Login

Београд - град хуманости - Путници великог срца

Оцените овај чланак
(7 гласова)

putniciБЕОГРАД - Брод “Ковин”, у власништву Југословенског речног бродарства (ЈРБ), који је недавно испловио са Дунавског пристаништа, ни по чему није одавао да се на њему налазе путници са великим срцима - две породице са укупно 17 деце и средњошколци – волонтери који су ову акцију осмислили, одлучујући се да своје слободно време посвете помажући другима.

Ученици средњих школа са општине Стари Град и Звездара организовали су, наиме, хуману акцију и двочасовно дружење на броду за две велике српске породице Љиљак и Вранић. Породицу Љиљак чини самохрана мајка и њених седморо деце, а брачни пар Вранић има десет синова и кћери, старости од две до 21 године.
Неки од њих су први пут пловили бродићем, неки и нису, али свеједно, уживали су у пловидби и предавању професора наутике Пере Пухаловића. Он им је објашњавао саобраћајне знакове за бродове на води, како се везују морнарски чворови, а учествовали су активно и у професоровом квизу из географије…

Средњошколци који своје слободно време проводе помажући другима

Сваког од нас ко живи у уверењу да млади уживају у доколичарењу, слушању музике и блејању у парку, разуверило би када би видео ове момке и девојке, њихов ентузијазам и жељу да помогну другима. Њима није било тешко да свој слободан дан викенда посвете овој деци. Све су сами организовали, купили грицкалице, донели воде и бојице за сликање, гитару... Показали су да једна мала ствар, некоме пуно значи.
Сви ови средњошколци похађају семинар “Активизам” где осмишљавају и спроводе овакве и сличне пројекте. Поред тога што су друштвено активни – похађају школу танга, учествују у још једном пројекту под именом “Језички хотел“, редовно извршавају и своје школске обавезе.

Наше мало некоме пуно значи

“Ову акцију организовали су средњошколци из шест београдских школа, са општине Звездара и Савски венац. Жеља ових ученика је да различитим социјално угроженим групама пруже неки лепи догађај. На броду се обављају различите активности, као што је цртање - што раде ученици школе за дизајн, док су ученици школе за Бродарство показали како функционише брод, како се везују морнарски чворови”, каже у разговору за “Кућу добрих вести”, чији је новинар пловио заједно са овим дивним младим људима,  један од организатора ове акције Реља Дерета.
Ту су, предочио је он, још и ученици других школа да их науче страним речима из језика, да им покажу како се свира гитара. Планирамо још оваквих акција, а циљ нам је и да покажемо како и ове школе имају шта да понуде, јер су присутне разне предрасуде, на пример за школу Бродарства, да је то школа која нема перспективу”.

Школа активизма и креативно коришћење слободног времена младих

Реља је објаснио да ови ученици учествују у два програма: Школи активизма, коју организује општина Савски венац и где ученици долазе и осмишљавају разне социјано одговорне пројекте и општина Звездара, која организује пројекат "Зграбите своју будућност" (Grab your future), у сарадњу са звездарским средњим школама. Звездарски пројекат финансира се кроз грант Канцеларије Уједињених нација за борбу против криминала и дроге (UNODC), као и Иницијативе за младе.
Главни циљ пројекта је, према његовим речима, активније укључивање младих у активности које се организују ради креативног коришћења слободног времена, стицања знања и развијања вештина из различитих области важних за активно учешће у друштву, као и за развијање свести о важности њиховог укључивања - као превентивне мере против злоупотребе психоактивних супстанци и различитих облика преступничког понашања.

Уместо сок у кафићу - купи два сока у радњи - за децу која то немају

“Постојање оваквих акција може да допринесе да такав вид организовања младих заживи и добије на тежини. Рекао бих да апсолутно долази до оживљавања активизма и покрета младих. Често се прича о некој летаргији и учмалости, а са друге стране ја сам одушевљен ученицима, њиховом енергијом и мотивацијом да мењају ствари око себе. На овом примеру се јасно види да није само страначко деловање једини начин друштвеног ангажовања, већ свако од нас може да буде активан и на друге начине, да види проблем око себе и каже - ја хоћу то да променим”, каже Дерета.
Ова акција је, наглашава, спроведена уз минималне трошкове. Сличне акције, могу да се организују без пара или уз неки минимални трошак. “Уместо да свако од нас седне у кафић и потроши 200 динара, он може да да тај новац за кесицу за ђубре, очисти ђубре, купи два сока и донесе овој деци. Значи, свако од нас има то мало да пружи, а то мало некоме можда пуно значи. Размислимо да ли сваке седмице можемо да издвојимо два до три сата недељно, 200 или 300 динара и да некоме приредимо нешто лепо. Када би свако то радио, мислим да би решили половину наших проблема”, каже Дерeта.

Први пут на броду уз “Осмех на дар”

Породица Вранић има десеторо деце - Сандра, Јелена, Радомир, Вељко, Михајло, Јована, Анђела, Теодора, Катарина, Филип...Они су одлични и врлодобри ђаци у школи, веома се слажу и сви личе једни на друге. Већ на броду су показали своје завидно знање из географије. Њихови утисци са овог путовања могли су се прочитати на њиховим лицима...уживали су. Исто је било И са Божаном, Зорком, Бобаном, Мирком, Тамаром, Слободаном, Андријом из породице Љиљак...
Самохрана мајка Душка Љиљак са седморо деце, први пут је на једном броду са својом децом. Она се обрадовала овој акцији и захвалила се организацији “Осмех на дар” која је учествовала у организацији њеног доласка на брод. Према њеним речима, телефон у њиховој кући ретко кад зазвони и ретко ко нуди помоћ, тако да их је позив да плове бродом све изненадио.


“Примам само социјалну помоћ од 13.000 динара, али за само двоје деце, јер се мој отац води као старатељ над петоро деце. Како се на његово име води имовина коју смо оставили у Хрватској, ми немамо никакво право на социјалну надокнаду за тих петоро деце”, каже Душка. Она је завршила за фризера, али још не може да ради јер има четворо школске деце и мора их сваки дан одводити и доводити из школе.
Душка је сама због насиља у породици и веома јој помажу родитељи. Они су избеглице из Хрватске који су у Србију дошли 1995. године. Породица Љиљак живи у приватном смештају у једној кући у Гроцкој, коју одржавају и у којој плаћају само струју. Душкини родитељи немају сталан посао већ раде за наднице.
Бака Милица Љиљак веома је разочарана односом Центра за социјални рад према њима, јер због тога што имају посед у Хрватској, који не користе и не могу да продају, не могу да добију било какву помоћ. Деца немају ни социјалну помоћ, ни било какав други додатак.
“Поднели смо захтев за хранитељство и ту су нас одбили. Жалба нам је усвојена и требали смо у року од 30 дана да добијемо решење, а ево прошо је годину и по дана и још га нисмо добили. Од дневнице живимо. Муж и ја смо се посветили деци, у надницу идемо и сезонски све радимо, крчимо плацеве, чистимо куће, радимо на њиви, само да би зарадили неки динар за ову децу”.
На питање да ли их је у скорије време посетила нека невладина организација, бака Милица каже да је недавно била Дивац фондација, односно њихова комисија, а од Удружења самохраних мајки су добили гардеробу. Ту је и организација “Осмех на дар” која им је, такође, помогла.
“Да бар неко мисли на ту децу, ако не мисли отац и држава. Они су били седам месеци у дому, а затим смо се ми изборили и вратили их под окриље породице. За тих седам месеци плаћано је годишње по 200.000 динара по детету. Сада нека израчуна неко колико се на тај начин новац потроши уместо да се бар део тог новца преусмери на нас. Деца тада нису имала ни избегличке легитимације, ни држављанство и могли су да буду у дому. Сада када имају држављанство Србије немају право на ништа. То ми уопште није јасно”, жали се бака Милица чија се љубав према унуцима није могла сакрити у том тренутку, јер је, све док је причала, мазила нежно по коси једну од својих унука.

Активизам ми је променио живот

Дина Елези ученик је треће године у Седмој београдској гимназији. На семинар активизма је кренула након што је тај пројекат био представљен у њеној школи. Кренула је да га похађа и испоставило се да је то једна од најлепших ствари које су јој се десиле у животу.
“На овом семинару се бавимо планирањем друштвено одговорних пројеката, али и о бонтону - како да се понашамо кад причамо о неком, држимо говор. Све је јако интересантно и занимљиво. Ова пловидба бродом са породицама које имају више деце је пројекат који смо ми осмислили. Такође, поносни смо на још једну акцију, а то је пројекат 'Језичког хотела'. Реч је о бесплатним часовима језика који се одржавају у Шестој београдској гимназији сваке суботе. Ту предају студенти са Филолошког факултета и за сада имамо доста ученика, а планирамо да се укључе и математичке и средње школе”, каже Елези.
Дини ова активност не одузима пуно времена и каже да, када се добро организује, све постиже. Она стигне и да оде на семинар активизма и на час танга, а поред тога сваке недеље успе да заједно са својим школским другарима реализује по један друштвено-одговорни пројекат.
“Мени све ово јако значи, зато што сам са људима које ценим, које волим и који ми пријају, а са друге стране стичем неко искуство. Свиђа ми се то што бих желела да се бавим децом и већ сам схватила да желим тиме да се бавим у животу. Сада ми је намера да још више помогнем деци, поготово деци из дома и деци заосталој у развоју”, каже раздрагано Дина.

                                                                                Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 02 новембар 2015 18:16
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

2 Коментара

  • Gordana

    Odusevljena sam! Ostadoh bez teksta. Ponosna sam na ovu decu i treba da se cuje za njih. Alal im vera!

    Gordana среда, 24 јул 2013 10:30 Линк коментара
  • Nebitno Ime

    Vise ovakvih akcija. Vise ovakvih ljudi. Vise osmeha! Svaka im cast!

    Nebitno Ime среда, 24 јул 2013 07:08 Линк коментара

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија