Кућа Добрих Вести

Login

Додељене награде најбољима на Сајму књига у Београду

Оцените овај чланак
(4 гласова)

nagradeeeeeБЕОГРАД - У оквиру 60. Сајма књига додељене су традиционалне награде и оцењена годишња издавачка продукција у категоријама: Издавач године, Издавачки подухват године, Дечија књига године и Најлепша књига.

 

Од ове године на Сајму ће бити додељиване и две нове награде: Награда за најбољег издавача из дијаспоре и Награда за најбољу књигу из области науке, саопштено је са Београдског сајма

 

За награде су конкурисали сви издавачи и учесници Сајма књига.

 

Награда за Издавача године припала је издавачкој кући Службени гласник РС.

 

Службени гласник већ годинама спада у ред наших најплоднијих и по издавачком дијапазону као и објављеним садржајима, најквалитетнијих издавача. Иако ни њега у протеклим годинама нису мимоишле разне издавачке слабости и промашаји, он је ове године несумњиво једна од оних издавачких кућа које заслужују епитет издавача године. Иако је укупна продукција Службеног гласника као, уосталом и других издавача смањена, Гласник је ипак смогао снаге да направи значајан искорак у смеру динамичније и селективније издавачке продукције, више тежећи него раније актуелним садржајима из домена књижевности, науке и уметности. О томе нам сведоче следећи наслови који су у протеклих годину дана обележили издавачку делатност Службеног гласника:
“Пут Ислама”, књига нашег најбољег исламолога Радета Божовича, “Зелена” Мишела Пастура, “Ђурђевдан и други датуми” Мирослава Јосића Вишњића , књига о нашем оперском барду Живану Сарамандићу, друго коло дела Станислава Винавера, ”Филмус” Слободана Шијана, “Косово и Метохија у чланцима и расправама сарадника Етнографског института САНУ”, “Ма Белле – прва америчка дама Србије”, Маје Херман Секулић, “Између крајности”, Мухарема Баздуља, “Србија на западу”, Дениса Кулиша, као и низа сјајних књига за децу попут књиге Чудесни подвизи Азбучка првог у 30 слова, аутора Дејана Алексића који је илустровао Лука Тилингер и још многих других које улазе у цифру од преко 2000 издања Службеног гласника која су на тржишту.

 

Уз то, Службени гласник остварује и ширу културну мисију кроз реализацију пројеката као што су пројекат објављивања и систематизовања етнографског и историографског наслеђа на трагу мисије Јована Цвијића и велика прегнућа дигитализације нашег културног и уопште духовног блага као што је скоро завршени пројекат дигитализације Новина сербских Димитрија Давидовића које су излазиле преко сто година. Такође и пројекат Службеног гласника Фреквенцијски речник српског језика сврстава нас у десет нација у свету које имају сличне пројекте. Закључак жирија је да је у времену обележеном нестанком великих државних издавача Службени гласник преузео на себе тешку улогу водећег државног издавача те да је својом укупном издавачком активношћу донекле успео да попуни празнину после нестанка државних издавачких гиганата који су својим опусом обележили историју издаваштва у Србиији у другој половини 20. века. Све наведене чињенице определиле су жири да на основу квалитета издавачке продукције Службеном гласнику додели награду за најбољег издавача 2015. године.

У ужи избор Издавачки подухват године изабрана су следећа дела:

1. “Вук наш насушни”, Издавачко предузеће “Православна реч”, Нови Сад
2. “Језик и књижевност”, Филолошки факултет Универзитета у Београду
3. ПИСМА 1832-1881, Фјодор Достојевски, Логос Београд
4. Јубиларно издање изабраних дела Бранка Ћопића поводом стогодишњице рођења, Завод за уџбенике, Београд
5. “Српски биографски речник”, Матица српска, Нови Сад


Награда за издавачки подухват године 2015. припала је равноправно књигама “Вук наш насушни” и едицији Филолошког факултета “Језик и књижевност” на руском језику.

Витезовићево вишедеценијско бављење делом, животом и реформаторским подвижништвом Вука Стефановића Караџића преточено је у овај ауторски монумент. Витезовић је свом истраживању придружио судове Вукових савременика као и изучавалаца ове области све до наших дана. Монографија је богато илустрована савремено опремљена и представља преглед целе епохе, одн. осветљава Вука као појединца – човека, и као културног јунака.

Библиотека “Језик и књижевност”, издање Филолошког факултета у Београду, представила је српску усмену и средњевековну књижевност, као и битне домашаје српске и руске науке о књижевности и културним везама. Едиција је окупила прилоге низа еминентних зналаца који су, уз допринос врсних преводилаца, постигли изузетан тематски и временски захват.

 

У ужи избор за Дечју књигу године ушли су:

1. Раша Попов, “Необичне приче о спортистима света и Србије” Bookland, Београд
2. “Лепенски вир”, едиција “Овако се живело”, Креативни центар, Београд
3. Гордана Тимотијевић, “О Ажду и бостану”, Пчелица, Чачак
4. “ Ивана Лукић, “(Не) питај ме како сам“, Креативни центар, Београд
5. Едиција “Великани”, Боокланд, Београд


Награда за Дечју књигу године припала је равноправно књизи Раше Попова, “ Необичне приче о спортистима света и Србије” Боокланд и едицији “Овако се живело – Лепенски вир “, Креативног центра.

Раша Попов у награђеној књизи на траговима стварних догађаја из живота познатих и успешних спортиста гради занимљив и читљив свет необичне духовитости и луцидности. На тај начин васпитно делује на развој дечје креативности и подстиче формирање етичких и естетских вредности код младих читалаца.

Књига “Лепенски вир” је вредна зато што доприноси да млади читаоци сазнају нешто више о томе како су у мезолиту и неолиту живели становници подручја Ђердапске клисуре. Посебно је важно и то да се млади читаоци уводе у различите методе истраживања као и научног закључивања где им се са много топлине откривају најзанимљивији детаљи из тог чудесног насеља.


У ужи избор за награду Најбољи издавач из дијаспоре у 2015. предложени су:

 

1. Западноамеричка епархија Српске православне цркве, и издавачка кућа “Себастиан Пресс”, САД за књигу “Хришћанска баштина Косова и Метохије – историјско и духовно средиште српског народа” ( на енглеском језику)
2. СПЦ Митрополија црногорско-приморска, Издавачко информативна установа “Светигора”, за књигу ”Цетињски манастир”
3. Ободско слово, Херцеговина издаваштво, Штампар Макарије “Изабрана дела Рајка Петрова Нога”
4. А. Pankovich Publishers, САД и Агора, Зрењанин, за књигу “Уметност и стварност српским очима” Светлане Ракић
5. Задужбина “Петар Кочић”, Бања Лука, за “Сабрана дјела” Петра Кочића


Награда Најбољи издавач из дијаспоре у 2015. је припала равноправно издавачкој кући Западноамеричка епархија Српске православне цркве и издавачкој кући “Sebastian Press”, САД за издање књиге “Хришћанска баштина Косова и Метохије – историјско и духовно средиште српског народа” ( “The Christian Heritage of Kosovo and Metohija”) и издавачкој кући СПЦ Митрополија црногорско-приморска, Издавачко информативна установа “Светигора”, за издање ”Цетињски манастир”.

Монументална књига “Хришћанска баштина Косова и Метохије – историјско и духовно средиште српског народа” представља свеобухватни увид у ризницу српске средњевековне историје и културе која чува нека од највећих достигнућа хришћанске цивилизације, уметности, архитектуре и књижевности. О томе у књизи пише преко педесет домаћих и страних ауторитета у научним студијама о многим и важним темама из уметности, историје, политике и књижевности.
Текст оплемењује око 900 илустрација манастирских светиња, фресака и икона као и мапе, документи и друга факта. Књига укључује и перспективу из које су нас и други видели па тако она у периоду од преко осам векова, јесте и сама споменик и српске косовометохијске баштине и сведочења пред културним светом.

СПЦ Митрополија црногорско-приморска, Издавачко информативна установа “Светигора” већ дуги низ година представља водећег издавача српске дијаспоре не само на тлу Црне Горе већ и шире. Ове године дала је изванредан допринос српском издаваштву високо вредном публикацијом “Цетињски манастир” рођења пресвете богородице 1494-2014. Цетињски манастир, у коме је штампана прва ћирилична књига на словенском југу 1494. је чекао више од пет векова да се о њему објави књига. Монографија “Цетињски манастир” је капитално дело које нас води кроз узбудљиве векове и борбе за очување православне вере и слободе српског народа. Уједно, она је драгоцено сведочанство о обичајима, култури и упражњавању религиозности народа Црне Горе кроз анализу адекватних и стручно одабраних извора о томе.


У ужи избор за награду Посебно признање за допринос у области науке предложени су:

 

1. Академска мисао и Спрингер, за књигу: Ћемал Б. Долићанин, Анатолиј Б. Антоневич, “Dynamical Systems Generated by Linear Maps”
2. Учитељски факултет Универзитета у Београду “Лексикон образовних термина”
3. Clio, Београд : “Срби 1903-1914: Историја идеја”, Милош Ковић
4. Каирос, Сремски Карловци за књигу “Геополитика деструкције”Љубише Деспотовића
5. Институт за политичке студије, Београд за књигу “Збитије великог рата” Милоша Кнежевића

Признање је припало равноправно Ћемалу Б. Долићанину, Анатолију Б. Антоневичу за књигу “Dynamical Systems Generated by Linear Maps” и Учитељском факултету у Београду за “Лексикон образовних термина”.

 

Књига аутора Ћемала Долићанина и Анатолија Антоневича коју је издала Академска мисао у сарадњи са Спрингером представља важан научни допринос из домена истраживања дсинамичких система генерисаних линеарним мапирањем коначних димензионалних простора. Као таква она представља незаобилазну монографију у домену савремене динамичке системске теорије, а уједно и пример изузетно успешне међународне сарадње, како на плану ауторства тако и на плану издаваштва.

 

“Лексикон образовних термина” је колективно дело професора Учитељског факултета у Београду, као и других сарадника. Лексикон је на савремен начин селектовао и сабрао, систематизовао и протумачио све битне појмове из наука које се изучавају на учитељским и наставничким факултетима. Уз дидактику и све методике у њему се објашњавају кључни термини из психологије и философије, социологије и антропологије, језика и књижевности, математике и информатике, културе и уметности, затим, историје и знања везаних за природу и друштво. Ово је резултат рада 132 аутора који су обрадили и написали текстове за 1282 одреднице, а само издање је штампано на преко 900 страна у савременој опреми.

 

Специјално признање за издавача, књигу или стрип у 2015. години предложени су:

1. Catena Mundi, Београд “Дух самопорицања”, аутор Мило Ломпар, шесто допуњено и коначно издање
2. Академска књига, Нови Сад “Библиотека: Хоризонти”
3. Повеља Краљево, “Библиотека Стефан Првовенчани”
4. Ars Libri – Задужбина Владете Јеротића
5. Књижевна заједница Борисав Станковић, Врање, “Јужна стара Србија”, аутор Јован Хаџи-Васиљевић
6. Мирослав, Београд, едиција “Извори”

Специјално признање за Издавача је одлуком жирија додељено издавачу –Арс Либри – Задужбина Владете Јеротића, а специјално признање за књигу је одлуком жирија додељено Књижевној заједници Борисав Станковић, Врање за књигу Јована- Хаџи Васиљевића “Јужна стара Србија”

Жири се определио за издавача Ars Libri – Задужбина Владете Јеротића, због његовог дугогодишњег доприноса Сајму књига и културном животу Србије уопште кроз објављивање дела Владете Јеротића, док је дело “Јужна стара Србија” репринт монументалног, а заборављеног истраживачког прегнућа о том делу наше отаџбине о коме сем његоог аутора Јована Хаџи-Васиљевића такорећи да нико није писао.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 02 новембар 2015 16:19
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија