Кућа Добрих Вести

Login

Почео Сајам технике

Оцените овај чланак
(3 гласова)

sajamtehnika6767БЕОГРАД - Међународни сајам технике и техничких достигнућа, који се на Београдском сајму одржава 60. пут, отворен је свечано у понедељак.

 

Част да ову јубиларну манифестацију учине још значајнијим, врхунским светским догађајем, заслужено је и симболично припала читавом тиму - шесточланој екипи српских математичара, која је на 33. Балканској математичкој олимпијади за ученике средњих школа, одржаној у Тирани од 5. до 8. маја, освојила прво место, најавио је Београдски сајам. 

 

Сајам технике обележава се у светлу још једног јубилеја - 160. годишњице рођења Николе Тесле, човека који је својим техничким проналасцима и визијама заувек променио свет и осветлио путеве којима ће се, у вековима који следе, кретати људска цивилизација.

 

Дигнитет 60. издања Међународног сајма технике и техничких достигнућа, манифестације којом је и почео живот Београдског сајма 1957. године и која је од самог почетка у елитном друштву Међународне уније сајмова (УФИ), потврдиће више од 500 учесника, директних и индиректних излагача из чак 26 земаља са четири континента. Своје националне изложбе имају Чешка Република, Словенија, Аустрија, Хрватска и Република Српска, а групне - регионалне привредне коморе Пожаревца, Ваљева и Крушевца.

 

Поред репрезентативних експоната из свих области технике и технологије, најављено је и више од 100 новости, иновација и ексклузивитета, од којих се готово половина односи на домаће компаније. Стручни пратећи програм чине бројна предавања, презентације, изложбе, семинари и скупови, међу којима и они, попут италијанско-српског скупа посвећеног развоју и примени нових производних технологија и предузетништву у области прерађивачке индустрије - са високим међународним рејтингом.

 

Сајам ће трајати до петка, 20. маја, а посетицима ће бити на располагању од 10 до 18 часова. Појединачне улазнице коштају 300 динара, групне 200, а за ђаке и студенте стручних техничких школа 100 динара. За паркирање путничких аутомобила плаћа се 100 динара по сату.

 

Беспилотне летилице

 

Професионално удружење Национални кластер беспилотних летелица и блиских сектора наступиће на 60. јубиларном Сајму технике. Удружење окупља домаће произвођаче, продавце и оператере ових све траженијих ваздухоплова.

 

У оквиру изложбеног простора Удружења биће презентовано десетак најмодернијих професионалних беспилотних летелица авионског, хеликоптерског и мултикоптерског типа. Посетиоцима ће бити представљени и бројни начини њихове употребе, у различитим привредним областима.

 

Заинтересовани ће имати прилику да се ближе упознају са основама безбедног коришћења ових летелица, као и да први пут самостално полете у пратњи искусних тренера - преко симулатора али и уживо, за командама мултикоптера.

 

Међу експонатима посебно је занимљива летелица и контролни систем за осматрање Скyпер 320, који при надгледању шумских пожара може непрекидно да лети пуна четири сата и тако омогућити осматрање неприступачних области.

 

Биће изложене и летелице за геодетско мапирање терена, као и летилице опремљене термовизијским и инфрацрвеним камерама које се користе у одржавању електроенергетских и других инсталација, али и за снимање стања пољопривредних усева.

 

Уз бројне мултикоптере прилагођене за кинематографска, телевизијска и фотографска снимања, биће изложене и универзалне професионалне летелице способне да у ваздух подигну разне врсте мерних инструмената и друге опреме.

 

Поред презентовања техничко-технолошких новитета, „чуда технике“ која се користе у привреди и бизнису, али и у свакодневном животу, Сајам технике познат је и по стручном пратећем програму.

 

Други дан манифестације - 17. мај, обележиће скуп инжењера свих струка, који организује београдско Удружење дипломираних машинских и електро инжењера. Скуп се одржава од 10 до 15 часова.

 

Предвиђена је презентација Енергетског портала и Центра за енергетску ефикасност CEEFOR.

 

Свој наступ на јубиларном, 60. Међународном сајму технике и техничких достигнућа у Београду Хрватска господарска комора искористила је и за окупљање пословних партнера, неговање старих и успостављање нових пословних контаката.

 

Хрватска господарска комора на Сајму технике

 

Већ првог дана Сајма технике ХГК је на свом штанду организовала састанак са представницима партнерских комора и институција из Србије. Представници хрватских излагача, који су наступили у организацији ХГК, Жупанијске коморе Пула и Амбасаде Републике Хрватске у Београду о привредној сарадњи разговарали су са представницима привредних комора Србије и Ваљева, Института “Гоша” и Београдског сајма. Сви учесници састанка истакли су да је сарадња привредних институција веома важна, јер фабрике преко њих лакше долазе до информација и проналазе партнере за пословну сарадњу.

 

Једна од тема била је и будућа сарадња, као и реципроцитет у промоцији Београдског сајма и Пула Boat Faira.

 

Уз подсећање на досадашња добра искуства у појединачним али и заједничким наступима на сајмовима и пословним разговорима, привредници из обе државе изнели су низ предлога за даље унапређење сарадње.

 

Скуп је искоришћен и за представљање хрватских компанија које своје производе излажу на Сајму технике, на заједничком штанду ЖК Пуле и HGK - Ђуро Ђаковић Алатница из Славонског Брода, Енсо из Гарешнице, ЕПО из Орославља, Euroarc из Загреба, Motortech Consulting из Пуле, Салона Вар из Солина, Уљаник Тесу електроника из Пуле, Vlado elektronika & EL.МО.

 

Паметни градови

 

У склопу стручног пратећег програма Сајма технике, Удружење студената технике Европе, представио је концепт „паметних градова“ - „Face the Smart City“. Предавачи ће учесницима покушати из различитих углова да приближе на које се све начине, уз примену најновијих технолошких иновација, град може учинити „паметним“.

 

Стучњаци су направили и пројекцију утицаја иновација на свакодневни живот грађана у будућности.

 

"Паметни градови" су концепт који окупира пажњу научно-стручне јавности из свих сфера техничко-технолошких и друштвених наука. Идеја је заснована на прилагођавању града становнику, а све у циљу повећања продуктивности и комфора. Концепт се у пракси показао као веома ефикасан, и то приликом повећања енергетске ефикасности, контроле саобраћаја, аутоматске контроле здравља становника, повећања безбедности, ефикасног управљања отпадом, повећања степена рециклаже, смањења нивоа буке и загађења и побољшања многих других аспеката живота грађана. Међу европским градовима, који тренутно највише усклађују своју инфраструктуру са циљем да постану "паметни”, налазе се Копенхаген, Амстердам, Беч, Барселона...

 

Новитете на Сајму технике можете погледати ОВДЕ.

 

 Извор: Кућа добрих вести

 

 


Последњи пут измењено четвртак, 19 мај 2016 20:20
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија