Кућа Добрих Вести

Login

Конференција "The Economist: Свет у 2017"

Оцените овај чланак
(3 гласова)

naslovne454545БЕОГРАД - Конференција "The Economist: Свет у 2017" одржаће се данас у Дому Народне скупштине Републике Србије у Београду.


Као и ранијих година, Kолор Прес Група, која је организатор конференције, окупиће челне људе Владе Србије, Владе Војводине, амбасадоре, економисте и водеће привреднике из Србије и региона.


На отварању скупа говориће: Александар Вучић, председник Владе Републике Србије, Ивица Дачић, први потпредседник Владе Србије и министар иностраних послова, Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Ана Брнабић, министарка државне управе и локалне самоуправе, Игор Мировић, председник Владе Војводине.
Након првог панела о избегличкој кризи, чућемо излагање амбасадора Руске Федерације, Александра Чепурина, са темом "Русија у 2017".


Након господина Чепурина, следи први case study под називом "GlobalBritain" а презентоваће га Denis Keefe, амбасадор Велике Британије у Београду.


Амбасадор Италије, Giuseppe Manzo, учестоваће у панелу број два "Exit Throug the Gift Shop: Какви идемо у Европу и каква нас Европа чека".

 

Централизам - да или не?


Политички, економски и културни централизам наслеђен из времена титоизма када је центар одлучивања о стратегији расподеле ресурса био искључиво у Београду, и дан данас спутава хармонизацију равномерног развоја Србије. С друге стране, да ли је ова наслеђена догма заправо понекад представља и алиби за мањак резулатата у срединама ван Београда?


Сасвим је јасно да је успех који се дешава ван метрополе, заснован на вољи, енергији и страсти изузетних појединаца, али да нема системских предуслова. Ако говоримо о култури, још у време СФРЈ, имали смо бриљантан пример како је снажна воља, визија и харизма Љубише Ристића од Суботице направила европски град театар који је у једном период постала важнија културна тачка и од самог Београда. Како снажни индивидуализам појединаца претворити у одрживи, трајни модел који неминовно повлачи и развој других сектора – туризма и целокупне привреде.


Брендирање града кретивним пројектима и манифестацијама је резултирало у случају Новог Сада добијањем титуле престонице културе. На једном мањем узорку, имамом бриљантан пример Шида, као места рођења Саве Шумановића који има фантастичну галерију посвећену Шумановићу.


Нишвил као светски фестивал годинама кубури са финансијама иако је најважнији културни пројекат у јужној Србији који има светске референце. Како доћи до политичког и културног концензуса о неопходности трајног стимулисања оваквих сјајних иницијатива, без ослањања на ад хоц просушивање независних комисија Министарства културе, које не даје шансу вишегодишњој одрживости оваквих пројеката?


Ово су само неке од тема о којимаће се говорити на овом панелу.

 

Детаљан програм конференције и упутство за пријаву учешћа налазе се на овом ЛИНКУ.


Извор: Кућа добрих вести


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Више из ове категорије « Balkan Cheese Festival

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија