Кућа Добрих Вести

Login

Обележен Светски дан заштите животне средине

Оцените овај чланак
(1 Глас)

brkЦентралном свечаношћу одржаном данас у Ботаничкој башти – „Јевремовац“ у Београду, обележен је 5. јун, Светски дан заштите животне средине.

 

Пред великим бројем представника државних органа и институција, научне и стручне јавности, амбасадора и дипломата, невладиних организација и медија, министар заштите животне средине Горан Триван, истакао је значај Светског дана животне средине као глобалног датума који се обележава широм света и апеловао на важност одговорног понашања и акција појединаца, установа и организација, ради заштите животне средине као основе опстанка живота на Планети. Триван је поручио да волимо Србију, бригом и одговорношћу за нашу животну средину.

 

Овогодишња тема Светског Дана заштите животне средине је загађење ваздуха – глобална опасност за јавно здравље и живот свих живих бића на Планети.

 

Према подацима Уједињених нација, приближно седам милиона људи широм света прерано умире сваке године од загађења ваздуха, а становништво овог региона изложено је концентрацијама загађујућих материја у ваздуху које су међу највишима у Европи. Светски дан заштите животне средине 2019. године ће подстакнути владе, индустрију, друштво и појединце да смање утицај на загађење ваздуха, да се удруже како би истражили и применили обновљиве изворе енергије и зелене технологије и побољшали квалитет ваздуха у градовима и регијама широм света.

 

Србија која има дугу традицију у третирању питања заштите животне средине и природе, истовремено се данас суочава са последицама вишедеценијске небриге, девастирања, загађења животне средине, ваздуха и природе. Министарство заштите животне средине је егзактно сагледало стање животне средине, идентификовало проблеме, поставило приоритете и покренуло активности на националном, регионалном и светском нивоу.

 

Министар Триван је рекао да је Србија у региону који ће бити међу најпогођенијим климатским променама, те да једини прави лек за њихово ублажавање, наше здравије животно окружење и чист ваздух, представља пошумљавање. Усвајањем Националне стратегије о климатским променама, чија је израда у току и Закона о климатским променама Србија ће имати одговор на изазове климатских промена и одрживог развоја.

 

Триван је навео да су приоритети у заштити животне средине прерада отпадних вода и управљање комуналним отпадом. Изградњом постројења за прераду отпадних вода, система управљања комуналним отпадом и инфраструктурним пројектима, решава се проблем загађености земљишта, квалитета хране и подземних вода.

 

Он је указао да потребна улагања у заштиту животне средине од око 15 милијарди евра у наредних неколико деценија нису трошак већ неопходне инвестиције, које су развојна шанса за Србију.

 

„Годину дана раније смо урадили нацрт преговарачке позиције за Поглавље 27, уз подршку и оцену представника Европске комисије, да је Србија на добром путу да до краја године буде усвојена преговарачка позиција које се тиче животне средине и климатских промена. Достизањем европских стандарда у области заштите животне средине даћемо одговор на питања у каквој ћемо средини живети, какав квалитет воде и ваздуха ћемо имати, каквог ће здравља бити грађани и какве природне ресурсе остављамо будућим генерацијама”, рекао је Триван. Министар је изразио посебну захвалност Европској унији на помоћи коју пружа Србији у области животне средине у знању, технологијама и новцу.

 

„Године пред нама су веома изазовне и савладаћемо их једино уколико се држава, владин и невладин сектор и бизнис заједница заједничким снагама увежу у јединственом циљу да Србија буде лепше и здравије место за живот. Паралелно, неопходно је да развијамо свет о значају очувања живог света код сваког појединца и да то буде вредност коју ћемо неговати као једну од основних “, поручио је на церемонији министар заштите животне средине Горан Триван.

 

Министар Триван је захвалио свим институцијама, организацијама и појединцима који дајући допринос животној средини доприносе и напретку Србије. Овогодишња признања за допринос заштити животне средине Србије добили су Јан Лундин, амбасадор Краљевине Шведске у Републици Србији, Арунас Кундротас, тим лидер ЕНВАП пројекта, Драган Жупањевац, амбасадор Републике Србије у Републици Кенији, Тања Петровић, директор Младих истраживача Србије, чланице Коалиције 27, Јован Мемедовић, новинар и заштитар природе,   Миљка Дучић, директор Резервата Увац и Игор Петровић, управник Парка природе Стара планина.

 

Данас одржана свечаност један је од начина да се скрене пажња јавности на значај чувања животне средине. Пети јун, као датум обележавања Светског дана животне средине, установљен је на првој Конференцији о заштити животне средине у Стокхолму 1972. године и одредила га је Генерална скупштина Уједињених нација. Ту декларацију прихватило је и потписало тада 113 држава света. Према неким изворима, овај предлог дала је управо СФР Југославија, и он је постао један од централних догађаја Уједињених нација до данас.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 08 јун 2019 15:04

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија