Кућа Добрих Вести

Login

Седам сова пуштено назад у природу

Оцените овај чланак
(1 Глас)

SOVAKUKUMAVKA565656Министарство заштите животне средине је у сарадњи са Заводом за заштиту природе Србије, Зоолошким вртом града Београда и Природњачким музејем у Београду, учествовало у враћању седам сова у природу, односно пет ћукова (Otus scops) и две кукумавке (Athene noctua).

 

Предметни примерци ноћних птица грабљивица потичу из дивљине, али су привремено боравиле у Зоолошком врту града Београда ради опоравка и рехабилитације.

 

На основу процене орнитолога Завода за заштиту природе Србије и ветеринара Зоолошког врта града Београда, сове су пуштене у шуми на територији града Београда (одакле и потичу), на локацији за коју је орнитолог Завода за заштиту природе Србије проценио да испуњава основне услове за њихово даље прилагођавање и опстанак у природи. Све сове су пре пуштања обележене металним ножним прстеновима Центра за маркирањеживотиња – Природњачког музеја у Београду.

 

У Републици Србији природно је распрострањено десет врста сова и све су строго заштићене националним прописима попут Закона о заштити природе и Правилника о проглашавању строго заштићених и заштићених врста. Све врсте сова се такође налазе на заштити Конвенције о међународном промету угроженим врстама дивље фауне и флоре (CITES).

 

Министарство заштите животне средине апелује на грађане да уколико примете или пронађу дивље животиње које су повређене или нису у могућности да самостално опстану у природи, без одлагања контактирају следеће службе/институције : Сектор за заштиту природе и климатске промене или Сектор за надзор и предострожност у животнoj средини, Завод за заштиту природе Србије, Покрајински завод за заштиту природе.

 

Извор: Министарство заштите животне средине


Последњи пут измењено петак, 16 август 2019 12:24

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија