Кућа Добрих Вести

Login

Човек и Природа – да ли је суживот могућ?

Оцените овај чланак
(3 гласова)

covekiprrodafgfgfgfgfШумарски факултет Универзитета у Београду, Програм Уједињених нација за развој (УНДП) и Француски институт у Србији (у оквиру пројекта „Караван за климу #2”) вас позивају да 20. септембра присуствујете конференцији која ће бити организована на Шумарском факултету Универзитета у Београду.

 

Конференција је посвећена биодиверзитету и изазовима у заштити природе, са посебним освртом на IPBES извештај о Глобалној процени стања биодиверзитета и екосистемских услуга.

 

IPBES је Међувладина платформа за биодиверзитет и екосистемске услуге Уједињених нација (IPBES– Intergovernmental Platform for Biodiversity and Ecosystem Services), која обједињује научна сазнања на глобалном нивоу и на основу њих даје препоруке доносиоцима одлука држава чланица. У мају месецу ове године IPBES је објавио извештај о свеобухватном стању биодиверзитета на нашој планети, што представља пинионирски рад у сагледавању размера глобалних проблема са којима се човечанство тренутно сусрец́е у области екосистемских услуга и заштите природе. На овом извештају је у претходне три године радило 455 стручњака из 50 држава који су анализирали 15.000 научних радова и званичних докумената објављених у протеклих 50 година.

 

Закључак извештаја поручује да је у току најинтензивније одумирање природе и нестајање дивљих врста од настанка човека, које ц́е резултирати нестанком милион врста и угрозити опстанак човечанства.

 

Иако је Извештај IPBES-а узнемирио светску јавност, наши медији и јавност се понашају као да ови проблеми нец́е погодити Србију. Због тога је циљ ове конференције да подигне свест грађана о озбиљности ситуације у којој се налазе човечанство и планета. Сврха конференције је да окупи научнике, доносиоце одлука, организације цивилног сектора и представнике медија ради упознавања са извештајем, као и стањем биодиверзитета и екосистемских услуга у нашој држави и актуелним темама везаним за заштиту животне средине и коришћење природних ресурса.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 04 септембар 2019 15:08

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија