Кућа Добрих Вести

Login

Климатски штрајк: Млади захтевају промене

Оцените овај чланак
(3 гласова)

klimatskeporemenenneerer434545Млади Србије окупиће се 20. септембра у 17 часова, код Теразијске чесме у протестној шетњи да подрже младе широм света у борби против убрзаних климатских промена.

 

Планета Земља је у кризи. Ми ћемо се суочити са еколошком катастрофом и климатским сломом у врло блиској будућности ако они који одлучују не реагују хитно и радикално промене нашу путању. Научници већ годинама дају све озбиљнија упозорења о стању наше планете, а хитност и озбиљност њихове поруке у последње време ескалирају. Јасно је: акција је неопходна сада.

 

Образовање је кључно за младе? Поставља се питање зашто ићи у школу и образовати се за будућност, ако је неће бити? Ако се не предузме нешто одмах, будућности какву желимо на планети нема.

 

Ми смо млади ове земље и ми позивамо на акцију. Придружујемо се светском покрету младих који су изашли на улице, мотивисани жељом за променама. Србија није изузета из климатске кризе.

 

Велике поплаве последњих година, експлоатација река зарад профита и неодрживо управљање отпадом с једне и недостатак пијаће воде у деловима земље с друге стране су део свакодневног живота, као и уништавање зелене инфраструктуре у градовима, што негативно утиче на микроклиму градова.

 

Заговарамо промене на личном нивоу, али смо свесни тога да оне нису довољне - немамо ту моћ као потрошачи да изменимо цео систем који експлоатише и Земљу и људе на њој и због тога - апелујемо на оне који имају ту моћ да промене смер у ком се крећемо.

 

У петак, 20.09.2019. ћемо ићи у протестну шетњу, да покажемо доносиоцима одлука да млади желе и заслужују будућност. Овај скуп ћемо посветити зеленилу у градовима, и важности умањења последица климатских промена коришћењем зелене инфраструктуре.

 

Захтеви:

 

- Желе чињенице. Немају информације о стању животне средине у Србији. Сведоци смо загађења ваздуха, воде и земљишта али не знамо колико је стање заиста лоше и на који начин ћемо побољшати ситуацију.

 

- Захтевају хитну климатску акцију. Желе да Србија донесе план за борбу против климатских промена која ће садржати мере смањења емисија штетних гасова, план пошумљавања и друге, непходне мере.

 

- Траже увођење еколошког образовања на свим нивоима образовања. Генерације које долазе морају имати знања о животној средини и вештине да је очувају.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 18 септембар 2019 15:50

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија