Кућа Добрих Вести

Login

Покретање платформе “Циљеви одрживог развоја за све”

Оцените овај чланак
(1 Глас)

PartnerstvoоciljКонференција поводом покретања Платформе за општедруштвени дијалог “Циљеви одрживог развоја за све” одржаће се данас, са почетком у 9,30 часова у простору “Дорћол Плац” у Београду (Добрачина 59б).

 

Платформу подржавају владе Швајцарске Конфедерације и Савезне Републике Немачке, а имплементира Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, у оквиру пројекта “Реформа јавних финансија – Агенда 2030”.

 

На панелима током конференције ће учествовати амбасадор Швајцарске Конфедерације Њ.Е. Филип Ге, амбасадор Савезне Републике Немачке Њ.Е. Томас Шиб, стална координаторка УН у Србији Франсоаз Жакоб, министарка без портфеља у Влади Србије задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић, као и представници организација цивилног друштва које ће бити покретачи дијалога и главни носиоци Платформе.

 

На почетку догађаја окупљенима ће се обратити директор ГИЗ-а у Србији Герхард Зипел.

 

Изјаве за медије биће омогућене непосредно пред почетак догађаја. Циљ Платформе је да окупи што већи број актера цивилног друштва, пословног сектора, академске и истраживачке заједнице, медија, као и грађане, и покрене широку дебату о развојним приоритетима Србије у складу са Циљевима одрживог развоја садржаних у Агенди 2030.

 

Агенда 2030 усвојена је 2015. године на самиту Уједињених нација у Њујорку и уједињује свет у новом, одрживом приступу развоју друштва уз бригу о сваком појединцу и планети. Као потписница овог документа, Србија се обавезала на реформе у складу са Агендом 2030. Као чланице УН, Швајцарска и Немачка су посвећене имплементацији циљева одрживог развоја, како у својим земљама, тако и кроз пружање подршке другим државама на овом путу кроз међународну развојну сарадњу.

 

С обзиром на усклађеност циљева Агенде 2030 и вредности Европске Уније, спровођење ових реформи важно је и на путу приступања Србије ЕУ. У овом тренутку Србија нема кровну стратегију развоја, а развојна политика још увек није у потпуности заснована на кохерентном приступу социјалним, економским и еколошким реформама, које је у том погледу неопходно спровести. Ово указује на неопходност широког друштвеног дијалога о развојним приоритетима Србије у складу са Циљевима одрживог развоја из Агенде 2030.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 03 март 2020 19:30

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија