Кућа Добрих Вести

Login

Србија добила три нова заштићена подручја природе

Оцените овај чланак
(3 гласова)

zasticenapodrucjadfdfdfdfdfСрбија је од ове године богатија за три заштићена подручја природе, чиме је заштићено 7,66 одсто укупне територије земље. То су специјални резервати природе дуж Мораве, "Брзанско моравиште" и "Осредак", и геолошки феномен Споменик природе "Бледерија", који је станиште великог броја ретких и угрожених врста.

 

Проглашењем ових подручја у Србији је тренутно заштићено 7,66 одсто територије, односно 677.950 хектара у оквиру 450 подручја, објавио је Завод за заштиту природе Србије поводом светског Дана заштите животне средине, 5. јуна.

 

Директор завода Александар Драгишић је указао и да је поред институционалне заштите, за очување природе једнако значајно настојање да сваки грађанин Србије буде свестан значаја очувања природних вредности, биодиверзитета и геонаслеђа и да својим понашањем и свакодневним односом доприноси њиховој бољој заштити.

 

Специјални резерват природе "Брзанско моравиште", површине готово 65 хектара, на територији града Јагодине и општине Баточина, стављен је под заштиту као подручје значајно са аспекта заштите птица мочварица, као део коридора за њихове миграције, а обезбеђује и услове за гнежђење многих ретких и заштићених врста птица.

 

На овом простору редовно борави око 60 строго заштићених врста птица, од којих се око 30 ту и гнезди.

 

Од посебног интереса за заштиту издвајају се мали вранац, чапљица, гак, сива чапља, мала бела чапља, бела рода, црна рода, црнка, орао кликташ, вивак, жалар слепић, обична чигра, сиви сврачак.

 

Брзанско моравиште је прво подручје дуж Велике Мораве стављено под заштиту и једно је од последњих очуваних мочварних станишта, стари меандар реке Велике Мораве код села Брзан.

 

Специјални резерват природе "Осредак", код Крушевца, на површини од готово 246 хектара, заштићен је како би се очувала мочварна станишта у долини Западне Мораве, која се састоје од сплета старих рукаваца, мртваја и десетине новонасталих језера, као и палеозојских кристаластих шкриљаца преко којих се простиру беловодски пешчари, панонско-понтски седименти.

 

Подручје је под заштитом и да и би се очувале 44 биљне врсте, остатак поплавних лужњакових шума, заједнице беле и крте врбе, беле и црне тополе, раките, угрожених биљних врста као што су жути локвањ, гроњасти шиљ, раставић и гавез, станишта птица која чине део коридора миграције, као и да би се обезбедили услови за гнеждење многих ретких и заштићених врста (83 врсте птица) и станишта за водоземце и гмизавце.

 

Споменик природе "Бледерија", површине готово 400 хектара у близини Кладова, стављен је под заштиту да би се очувало богатство и разноврсност облика геодиверзитета.

 

Извориште Бледерије је разбијеног типа, са четири места истицања врела, два акумулативна водопада и великом акумулацијом седиментне стене бигар у доњем току, а ту је и врелска пећина Соколовице.

 

Канцеларија УН у Србији саопштила је поводом Дана природе да је Србија један од шест центара европског биодиверзитета, пошто је хабитат 43,3% свих европских биљних и животињскх врста.

 

У саопштењу се наводи да се, у складу са Конвенцијом о биолошкој разноврсности коју је потписала 2002. године, Србија обавезала да ће заштитити 17% своје територије.

 

У тој области, како се наводи, последњих година је забележен одређени наопредак - Резерват биосфере Бачко подунавље укључен је 2017. године у светску листу природних резервата УНЕСКО, док је Национални парк Ђердап први локалиет у Србији који је номинован за Глобалну мрежу геопаркова по окрилљем УНЕСKО.

 

Светски дан заштите животне средине обележава се сваке године 5. јуна у више од сто земаља света. Тај датум је усвојила Генерална скупштина УН, јер је на тај дан 1972. године одржана Конференција о заштити животне средине у Стокхолму.

 

Циљ обележавања је скретање пажње влада држава и најшире јавности на горућа питања заштите животне средине и потребу њиховог континуираног решавања.

 

Дан заштите животне средине у свету се обележава уз слоган "Време је за природу" кроз кампање и акције усмерене на очување биодиверзитета и укупне природне баштине.

 

Извор: Еуроактив

 


Последњи пут измењено субота, 06 јун 2020 22:19

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија