Кућа Добрих Вести

Login

“Дан еколошког дуга земље" 22. августа

Оцените овај чланак
(1 Глас)

planetavelikadfdfОрганизација "Global Footprint Network" (Мрежа за глобални еколошки отисак) израчунала је да ће "Дан еколошког дуга земље" 2020. године бити 22. августа. Ове године природни ресурси планете биће потрошени три недеље касније у односу на 2019. годину, када је "Дан еколошког дуга" био 29. јула.

 

Краткорочно смањење еколошког отиска човечанства је директна последица глобалних мера у борби против КОВИД-19. Људи на годишњем нивоу потроше природне ресурсе 1,6 пута брже него што је екосистемима планете потребно да се регенеришу.

 

Град Беч подстиче смањење еколошког отиска и заштиту климе. Један од начина је пројекат Мрежа за оправке који је осмишљен 1999. године. Ова мрежа занатских предузећа нуди различите врсте оправки за физичка лица и фирме, савете и радионице за самосталне оправке, савете за одржавање кућне технике и уштеду енергије и продају коришћених производа. Сваки производ који се дуже користи, штеди ресурсе и штити климу. Бечка "Мрежа за оправке" је за двадесет година постојања достигла 900.000 оправки и спречила стварање 12.000 тона отпада.

 

Пројекат је првобитно започет са 23 мајстора, а мрежа сада обухвата 80 предузећа која обезбеђују 230 радних места.

 

У оквиру пројекта "RETIBNE“ наставницима и професорима техничког и информатике у основним и средњим школама на располагање се стављају методе и материјали за наставу на тему оправки и одрживог развоја. Циљ пројекта је да ученици науче да идентификују неисправности и поправе различите техничке производе, што истовремено доводи до разумевања сложених проблема у вези са њиховом производњом, употребом и одлагањем.

Свако ко свесно купује производе са дужим веком трајања и поправља их, може да смањи свој еколошки отисак.

 

Анализа Европског бироа за животну средину показује да би продужење животног века за једну годину свих машина за веш, лаптопова, усисвача и паметних телефона у Европској унији смањило годишњу емисију угљен-диоксида за четири милиона тона, исто колико и два милиона аутомобила мање на улицама.

 

Тачно 29. јула 2019. популација на Земљи је потрошила више природних ресурса него што ће их планета произвести у овој години.

 

Познат као Дан еколошког дуга, овај догађај је наступио најраније од када је почео да се обележава 1970-их година.

 

Дан еколошког дуга се израчунава на основу тога колико је на планети доступне воде, шума, метала и осталих ресура и тога којом брзином се троше. Ако све ресурсе узмемо као главницу која нам је на располагању у току једне године, када је премашимо, настаје еколошки дуг.

 

Извор: Еуроактив


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија