Logo
Одштампајте ову страницу

Обележавање 100 година теорије о климатским променама Милутина Миланковића

Оцените овај чланак
(1 Глас)

MILUTINНа светски дан климатских промена, 4. новембра, у Микрогалерији Центра за промоцију науке постављена је изложба посвећена Милутину Миланковићу, што је уједно означило почетак програма обележавања сто година Миланковићеве теорије о климатским променама.

 

 

Ове године навршава се 100 година откад је, 1920. године, у Паризу, објављена Математичка теорија топлотних појава изазваних сунчевим зрачењем, чији је аутор тадашњи професор Универзитета у Београду и потоњи научник светског гласа Милутин Миланковић.

 

 

Удружење „Милутин Миланковић“ из Београда, у сарадњи са бројним стручњацима, институцијама и организацијама из земље и иностранства, тим поводом подсећа на допринос српског научника светској климатологији и науци уопште.

 

 

Овај својеврсни научни јубилеј под називом Сто година Миланковићеве теорије о климатским променама обележава се свечаним и научно-стручним скупом, 17. и 18. новембра, у Београду, као и у онлајн формату.

 

У уторак, 17. новембра, у Ректорату Универзитета у Београду, уз поштовање свих прописаних мера заштите у вези са актуелном пандемијом коронавируса, биће приређен свечани скуп и отворена изложба Миланковић научник и визионар.

  

                          ekvatororororor

 

У среду, 18. новембра, уз координацију догађаја из просторија Удружења „Милутин Миланковић“, одржаће се међународна научно-стручна конференција у онлајн формату. Том приликом ће бити презентовано 28 научних радова стручњака из Србије, Француске, Мађарске, Аустрије, Канаде, Белгије, САД , Јужноафричке Републике и Црне Горе.

 

Програм обележавања јубилеја такође чине: објава репринт издања Миланковићеве теорије из 1920. године, публиковање рада др Стеле Филипи Матутиновић Милутин Миланковић и његово дело из наукометријске перспективе, издавање зборника радова учесника научно-стручног скупа, продукција и премијерно приказивање документарног филма о настанку Миланковићеве теорије, постављање плоче о проглашењу Универзитета у Београду за историјско место од значаја за развој физичких наука, установљавање награде „Милутин Миланковић“, као и постављање изложбе о Миланковићевој теорији у згради Ректората, у Микрогалерији Центра за промоцију науке и на још неколико локација од значаја за науку у Београду.

 

Програм

 

Ректорат Универзитета у Београду

Уторак, 17. новембар

 

10.30 – 11.00: Дочек гостију;

11.00 – 11.10: Поздравна реч мр Славка Максимовића, председника Удружења „Милутин Миланковић“;

11.10 – 11.20: Обраћање проф. др Иванке Поповић, ректорке Универзитета у Београду;

11.20 – 11.30: Обраћање представника Министарства заштите животне средине, покровитеља догађаја;

11.30 – 11.40: Обраћање представника домаћих научних и стручних организација, проф. др Федора Месингера који ће, у излагању: Шта смо научили у протеклих 100 година, говорити о природним и антропогеним утицајима на промену климе;

11.40 – 12.00: Видео-презентација проф. др Данијела Шерцера, представника међународних научних и стручних организација са Универзитета Ецоле дес Понтс Парис Тецх, под називом: Путоказ за адаптације на климатске промене у наредних 100 година;

12.00 – 12.05: Додела признања Удружења „Милутин Миланковић“;

12.05 – 12.30: Премијерно приказивање филма: Развој теорије о климатским променама;

12.30 – 12.45: Откривање плоче о проглашењу Универзитета у Београду за историјско место од значаја за развој физичких наука у згради Ректората;

12.45: Коктел у аули Капетан-Мишиног здања.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 09 новембар 2020 18:46
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015