Кућа Добрих Вести

Login

Панел дискусија: „Климатске промене – ефекат стаклене баште и људски фактор”

Оцените овај чланак
(2 гласова)

klimatonnnnnnПанел дискусија: „Климатске промене – ефекат стаклене баште и људски фактор” у оквиру пројекта „Ефекат прегледа” биће одржана сутра од 18 до 19,30 часова.

 

Музеј савремене уметности позива вас на панел дискусију „Климатске промене – ефекат стаклене баште и људски фактор” у оквиру пројекта „Ефекат прегледа”.

 

Дискусија ће се одвијати преко Зума и моћи да се прати преко Фејсбук странице Музеја.

 

Дошло је време када климатске промене не можемо и не смемо да посматрамо као проблем будућих генерација. Наоми Клајн је на питање шта сваки појединац може да учини да би зауставио/ла климатске промене одговорила једноставно: Ништа. Због тога се, као једно од кључних, намеће следеће питање: какве су системске промене неопходне да би се човечанство сучило са највећим изазовом, очувањем услова за живот и опстанак на планети Земљи, али не само људске, него и свих других врста живог света.

 

Из те перспективе, забрињавајуће делује прорачун Елизабет Колберт да ће до краја XXI века са Земље нестати више од 20% свих врста живог света што је последица утицаја људског фактора а не само климатских промена, и назива се „Шесто велико изумирање”. Да ли је зато потребна потпуна промена парадигме, измештање човека из средишта света, попут „симбиотичког” модела који предлаже Дона Харавеј? Такође, да ли се о климатским променама може уопште говорити и мислити изван контекста глобалног капитализма, епохе „Капиталоцена” и потребе да се „деколонизује” и наш концепт природе по коме „природни ресурси” постоје само да би служили човековим потребама? Данас, више него икада раније, природа не може да се одвоји од културе, друштва, политике, или од било које друге области. Ако хоћемо да разумемо интеракције између екосистема, механосфере и референтних друштвених универзума, требало би да научимо да размишљамо „трансверзално”. Уз трансверзални приступ, где ће одрживост имати кључну улогу - као и у ширем смислу разумевања пејзажа екологије - друштвено и политичко функционишу као екосистем у којем је све у узајамној вези.

 

Панел дискусија ће зато отворити бројна питања како приступити проблему климатских промена из позиције експерата различитих профила. Идеја је да се кроз трансдисциплинарни приступ отворе нови видици и сагледају све последице киматских промена које већ данас осећамо широм планете. Такође, битно је и да се преиспита делотворност глобалних али и националних протокола и стратегија које би спречиле даљи утицај климатских промена на биодиверзитет, учесталу појаву природних катастрофа, еколошке миграције, економске кризе, итд.

 

Учесници панел дискусије:

 

Данијела Божанић, независна експерткиња у области климатских промена

Проф. др Владимир Ђурђевић, Физички факултет

Проф. др Дарко Надић, Факултет политичких наука

модератор: Зоран Ерић, МСУ

 

Извор: Кућа добрих вести/ФБ


Последњи пут измењено уторак, 15 децембар 2020 20:20

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија