Logo
Одштампајте ову страницу

Природа у граду

Оцените овај чланак
(1 Глас)

PRIRODAIGRADDFDFDFDFЈедна од основних људских потреба је потреба за природом, и она се зове биофилија. О природи у граду, могућности да се она интегрише у живот града и прилици да Београд добије линијски парк на Доњем Дорћолу, говоре Ана Митић-Радуловић, из Центра за експерименте и урбане студије, и др Иван Симић, доцент на Архитектонском факултету у Београду.

 

Током лета, грађани су имали прилику да на интерактивној мапи обележе места у граду на којима их врућина највише погађа. Да ли негде недостаје јавна чесма или хладовина? Како би на некој локацији могли да се ублаже ефекти врућине? И сада, када је лето прошло, климатски изазови остају, а грађани и даље могу да обележе и добре и лоше примере прилагођавања на климатске промене са којима се у Београду свакодневно сусрећу, а ово је прилика да неки од изазова буду конструктивно решени. На тај начин грађани, уз претходно креирање налога на интерактивној мапи, постају део огромне истраживачке мреже, дају допринос науци и постају и сами научни истраживачи.

 

За потребе ове акције осмишљења је и покретна мини метеоролошка станица, мобилна станица за мапирање, коју је креирала и дизајнирала архитекткиња Мирјана Утвић из ЦПН-а, и која гостује на разним тачкама у граду (Трг Републике, Ада Циганлија, Савски кеј, Дунавски кеј). Ова станица грађанима пружа информације о садржају и функционисању онлајн алата за мапирање, уз основне информације о времену, клими и климатским променама. Такође, грађани се на локацији на којој је постављена станица информишу о томе како својим активностима могу да утичу на стварање креативних и иновативних решења која ће помоћи у борби против климатских промена.

 

Акцији су се придружили и бројни стручњаци – климатолози, енергетичари, архитекте, геолози, орнитолози…. – који из угла својих професија упозоравају на неопходност да сви променимо свој однос према окружењу и освестимо своју улогу у успоравању климатских промена на планети. Како истичу стручњаци, до суштинских промена могуће је стићи искључиво уколико се у акцију за климу укључе сви: грађани, удружења, научници, али и доносиоци одлука који се налазе на релевантним политичким позицијама.

 

Кроз ову акцију и пројекат TeRRIFFICA поручује да су очувани и функционални екосистеми и здрава животна средина услов наше будућности, и да данас, више него икада, свет мора да иступи и уједини се у акцијама за оздрављење планете, а концепт грађанске науке је важан оквир кроз који можемо да утичемо на дешавања у нашем окружењу.

 

Истражите више о мапирању климатских изазова у Београду током летњих месеци:

 

 

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 22 март 2021 15:23
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015