Кућа Добрих Вести

Login

Еколошка акција „Заврни рукаве“ на више од 50 локација у Србији

Оцените овај чланак
(1 Глас)

trizavrnirukavdfdfdfdfНајављена акција чишћења у Србији број 3, заказана у недељу, 25. априла чини се највећа је до сада у односу на предходне две које су организовала еколошко удружења и организације на нивоу Србије.

 

Према последњим подацима пријављено је више од 50 локација на којима ће се чишћење локација од разног отпада, флаша, лименки, пластике, металног и грађевинског отпада.

 

Чишћење број 3 под називом "Заврни рукаве" окупиће људе широм Србије који имају развијену еколошку свест, оне којима је стало до животне средине и будућности настајућих генерација.

 

Они су спремни да свако на свом нивоу допринесе подољшању тренутно јако лоше еколошке ситуације у земљи.

 

Испред саме организације и иницијативе стоји пар организација: Еко Стража а ту су и друге грађанске иницијативе, Trash Hero, Није Блам, Очисти крај и многе локалне и мање еколошке групе.

                           OtpadJM

Акција је осмишљена беспрекорно. Све се одвија, планира и организује преко друштвених мрежа, првенствено Фејсбука.

Први и једини услов је да се нађе локација за чишћење, чега је у Србији на претек.

 

Акција припада свима који хоће да учествују. Потребно је да се заинтересовани грађани јаве некој од наведених организација како би се свако заинтересован упутио око саме организације догађаја.

 

Од тог момента свако ко је вољан да организује цисцење неке локације у свом окрузењу постаје "домаћин" саме акције чишћења.

 

Прави се "евент" на догађају са подацима о времену одржавања акције, постави тачну ГСП локацију или слику са локацијом, шире локације и изгледа места тј.локације која се чисти.

 

Онда остаје да се види колико ће се вредних "еколога" јавити да је заинтересовано за чишћење.

 

Свакако је циљ да се пробуди еколошка свест макар дела становништва, а потом и индустријалаца. Углавном су то скупине добро организованог круга пријатеља који су ресили да се уз лепо време и заједницки провод опробају у ресавању неког еколошког проблема који "чучи" на том месту већ дужи низ година.

 

Једна од таквих акција се по први пут одржава под окриљем акције "заврни рукаве" у Врању.

 

Са идејом да не буде висе оног "сто јузније то тузније " јер осим локалних друства на нивоу града до сада се није нико упустао у овакву акцију. Да ствар буде још боља у самом граду организују се две одвојене акције.

 

Једна је на локацији "ћошка" познато излетисте у граду и мозда захтевније локација, лева обала реке Ј.Мораве. о проблему захађења ове реке су доста писали и известавали јос од 2011. године када смо сви згранути гледали снимке које је рафтинг екипа снимила из чамца баријеру од пластичних флаша и кеса и обе загађене обале реке дуз целог слива.

                                                 

Joш тада река добија нови назив "Тужна Морава".

 

Из тог разлога се ова акција чић од старане местана насеља Суви Дол где се и цисти део леве обале реке Ј.Мораве одвија под слоганом " ДА МОРАВА ЈУЖНА НЕ БУДЕ ТУЖНА".

 

У нади да ће се што већи број грађана одазвати позиву већина догађаја-акција биће објављена на Фејсбуку данас током дана.

                                                        

                                                 poglednapejzazkojiokruzujemoravu

Након тога је све у рукама организатора на локалу (домаћина акције) и броја волонтера који се јаве да су заинтересовани и који наравно дођу на сам догађај.

 

Важно је напоменути да су оба домаћина на нивоу града добили подршку локалног комуналног предузећа "Комрад" у смислу доделе неопходних кеса за смеће као и наравно извожење смећа након прикупљања.

 

Само предстоји да што више људи заврне рукав у недељу 25.04.2021.године како би акције биле успешније и што већа дужинна корита Јужне Мораве - чистија.

 

Ако би се пробудила и друштвена одговорност компанија, те подржале овакве акције на локалу, онда би акција добила још већег смисла.

 

Све локације чишћења у великој недељној акцији, можете да погледате ОВДЕ.

 

Пријавите се и ви за чишћења у свом крају, немате шта да изгубите, већ само да добијете.

 

Осим губитка неколико часова поподневне дремке добићете сатисфакцију за оно што радите, додатни смисао и осећај да чините нешто добро и корисно за своју заједницу. А где ћете веће награде од тога?

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 21 април 2021 00:05

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија