Кућа Добрих Вести

Login

Грађани и надлежне институције заједно у климатској акцији у Београду

Оцените овај чланак
(1 Глас)

meterologijiaУ Градској управи града Београда, у петак 14. маја са почетком у 9 часова одржаће се радионица на којој ће се сусрести научни истраживачи, грађани и представници Градске управе како би се предузеле конкретне активности поводом климатских промена.

 

Центар за промоцију науке и Секретаријат за заштиту животне средине организују другу по реду једнодневну консултативну радионицу о климатским изазовима у Београду, у петак, 14. маја, у Градској управи града Београда, Краљице Марије 1, у Сали на 20. спрату.

 

На овој радионици ће се сусрести истраживачи и представници пројекта TeRRIFFICA (engl. Territorial RRI Fostering Innovative Climate Action) са члановима Градске управе града Београда. Овај истраживачки пројекат финансира Европска комисија кроз оквирни програм Horison 2020, a у Србији га води Центар за промоцију науке, који је задужен за регион југоисточне Европе са посебним фокусом на град Београд као један од шест пилот региона.

 

 

Током протекле године, грађани Београда су на интерактивној мапи означавали позитивне и негативне ефекте климатских промена: они су позвани да као грађани – научни истраживачи – током лета обележе места у граду на којима их врућина највише погађа, и предложе добре и лоше примере прилагођавања на климатске промене са којима се у Београду свакодневно сусрећу.

 

Акцији су се придружили и бројни стручњаци – климатолози, енергетичари, архитекте, геолози, орнитолози…. Како истичу стручњаци, до суштинских промена могуће је стићи искључиво уколико се у акцију за климу укључе сви: грађани, удружења, научници, али и доносиоци одлука који се налазе на релевантним политичким позицијама.

 

 

Сврха мапирања климатских акција у Београду јесте да се у систематизују информације са локалног нивоа које се могу искористити за креирање и развијање препорука и активности за нашу територију, са циљем бољег прилагођавања на климатске промене.

 

 

Радионица у Градској управи је интерактивног типа, а организована је како би се, пре свега, представили резултати мапирања, али и подстакао дијалог између свих страна и отворили нови погледи на значај и место теме климатских промена приликом доношења одлука о будућим активностима Града Београда.

 

 

Додатне информације о пројекту доступне су ОВДЕ.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија